Putyin Erdogannak: Moszkva kész élelmiszert exportálni, ha feloldják a szankciókat

A török elnök kifejezte Törökország készségét egy isztambuli találkozó megszervezésére Oroszország, Ukrajna és az ENSZ részvételével.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 30. 20:56
ERDOGAN, Recep Tayyip; PUTYIN, Vlagyimir
Isztambul, 2022. március 29. A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfõ (k) köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója elõtt Isztambulban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Török elnökség Fotó: MTI/AP/Török elnökség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország kész a műtrágyát és az élelmiszert exportálni, ha feloldják az ellene bevezetett szankciókat, és kész biztosítani az ukrán gabonaexportot is jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal folytatott telefonbeszélgetés során közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata. 

A moszkvai közlemény értelmében megerősítést nyert, hogy Oroszország kész jelentős mennyiségű műtrágyát és mezőgazdasági terméket exportálni a globális élelmiszerpiacra, ahol problémák merültek fel a nyugati államok rövidlátó pénzügyi és gazdasági politikája miatt, ha feloldják a vonatkozó oroszellenes szankciókat. Putyin az ukrajnai helyzet megvitatása során kijelentette Erdogannak, hogy Oroszország kész Törökországgal együttműködve hozzájárulni a rakományok akadálytalan hajózásának biztosításához és az aknaveszély felszámolásához a Fekete- és az Azovi-tengeren. A Kreml szerint ez vonatkozik az ukrán kikötőkből származó gabonaexportra is.

A két államfő megvitatta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes közelmúltbeli törökországi látogatását, és megállapodott a kölcsönösen előnyös kapcsolatok erősítéséről, egyebek között az energetikában, a közlekedés és az idegenforgalom terén. Moszkva szerint szó esett még kereskedelemről, valamint néhány regionális politikai kérdés is szóba került.

Az ankarai elnöki hivatal által kiadott tájékoztatás szerint Erdogan kifejezte Törökország készségét egy isztambuli találkozó megszervezésére Oroszország, Ukrajna és az ENSZ részvételével, valamint egy esetleges megfigyelői mechanizmusban való részvételre is, ha erről mindkét fél elvi megállapodásra jut. 

A TASZSZ által ismertetett közlemény szerint a török elnök hangsúlyozta, hogy a lehető leghamarabb békét kell teremteni Oroszország és Ukrajna között, valamint intézkedéseket kell hozni a háború negatív következményeinek felszámolására és a bizalom kiépítésére.

Erdogan a török tájékoztatás szerint arra is kitért, hogy Észak-Szíriában folytatódnak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a kurd Népi Önvédelmi Erők (YPG) nevű szervezet Törökország és a civil lakosok elleni támadásai. Ankara mind a PKK-t, mind az Önvédelmi Erőket terrorszervezetként tartja nyilván. A telefonbeszélgetés során a török államfő elmondta, hogy nem sikerült a török határ mentén létrehozni azt a 30 kilométer széles terroristamentes ütközőövezetet, amelyről 2019 októberében megállapodás született, és azt hangoztatta, hogy ezt a területet biztosítani kell.

Borítókép: A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő köszönti a delegáltakat az orosz–ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt, március 29-én Isztambulban (Fotó: MTI/AP/Török elnökség)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.