Drágulást hoz az olajembargó Belgiumban is

Belgium teljes kőolajimportjának harminc százalékát eddig Oroszországtól szerezte be.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 06. 01. 10:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium teljes kőolajimportjának harminc százalékát eddig Oroszországtól szerezte be. Az embargó miatt kieső jelentős mennyiség kiváltására azonban Belgium már hónapok óta felkészült, ezért az orosz kőolajra kivetett behozatali tilalom nem idéz elő fennakadást az ellátásban,  nyilatkozta kedden Alexander De Croo belga miniszterelnök a Radio Een flamand rádiónak.

Az olajipari termékek árának további növekedése azonban valószínűsíthető, attól függően, hogy hogyan reagálnak hosszú távon a piacok az uniós embargóra, közölte Jean-Benoit Schrans, a belgiumi olajipari társaságok szövetségének (Energia) szóvivője a Sudinfo hírportállal. Schrans hozzáfűzte, hogy mind a Brent, mind a WTI kőolaj ára két hónapos csúcsra ugrott az embargó bejelentése után,  ugyanis az embargó kezdetben csökkenti a világpiaci kőolajkínálat egy jelentős részét.

Az uniós szankció miatt a benzin és a háztartási fűtőolaj biztosan drágább lesz, de várhatóan a dízelgázolaj és a GPL-gázok ára is tovább emelkedik Belgiumban – jelezte Johan Mattart, a belga üzemanyag-kereskedők szakmai szövetségének (Brafco) vezérigazgatója a Nieuwsblad belga hírportállal.

A brüsszeli ULB Egyetem geopolitikai és energetikai professzora, Adel Gammal szerint a kőolajipari termékek árának emelkedése a belga gazdaság más részeire is hatással lesz. Érinti majd a vállalatokat, különösen az élelmiszer- és gyógyszergyártás területén. Ez pedig tovább gerjeszti az inflációt.

Az uniós olajembargó bejelentése után a belga miniszterelnök sietett leszögezni, hogy az EU-nak szünetet kell tartania mielőtt egy újabb, netán egy hetedik szankciós csomag bevetését mérlegelné.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.