„Hagyjanak fel a genderideológia által sulykolt adások készítésével”

Német szakértők szólították fel a közmédiát, hogy ne közvetítsenek tudományos alapot nélkülöző műsorokat.

Magyar Nemzet
Forrás: Die Welt2022. 06. 02. 13:13
WC for all: unisex toilet
WC for all: unisex toilet Fotó: PETER STEFFEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levélben szólította fel a közmédiát és az azt felügyelő testületeket három biológus és egy közigazgatási jogász, hogy „hagyjanak fel a genderideológia által sulykolt adások készítésével, amelyek teljességgel ellentmondanak az újságírás alapvető szabályainak és a közmédia szerkesztési alapelveinek”. A levél, amelyben a szakértők elsősorban az ARD és a ZDF televíziós csatornákat bírálták, a Die Welt német napilap véleményrovatában jelent meg.

– Azt kérdeztük magunktól: hogyan történhet meg ez? Miért hagyják figyelmen kívül a biológiai tényeket?

– tették fel a kérdést a szerzők, akik gyakorlatilag értetlenül állnak a különböző ellenőrző szervek hibái, hiányosságai előtt.

A szakértők szúrópróbaszerűen végzett vizsgálataik során arra a megállapításra jutottak, hogy a közmédia műsorkészítési és műsorszerkesztési gyakorlata hamis ténymegállapításokat, tendenciózus tudósításokat, csúsztatásokat tartalmaz, valamint újradefiniál már jelentéssel rendelkező fogalmakat. Levelükben azt is megemlítették, hogy számos műsorban „megkérdőjelezhető hitelességű szakértőket” szólaltatnak meg „a toleranciára hivatkozva”. Szintén nem egyszeri esetként rótták fel, hogy tudományos alapot nélkülöző műsorokat sugároznak, amelyek nem tartalmazzák a tudomány mai állása szerinti megközelítést, valamint nélkülözik a kritikai élű kérdéseket.

– Az eredmény egy cáfolható, hamis állításokon alapuló, torz valóságkép

– írták a szakértők.

A szerzők arra szólították fel a közmédiát, hogy a biológiai tények és a tudományos eredmények tekintetében kizárólag a valóságot mutassák be. Problémásnak tartják ugyanis, hogy a szülők abban a tudatban engedik nézni a közszolgálati médiát, hogy a gyermeküket semmi baj nem érheti. Ez a vélelem azonban nem is állhatna messzebb a valóságtól, hiszen gyermekműsornak álcázva súlyosan erőszakosnak minősülő tartalmakat sugároznak, teljességgel relativizálják a nemek binaritását, az elsődleges és a másodlagos nemi szervek eltávolításáról és hormonális beavatkozásokról szóló információkat tesznek közzé a pubertáskor küszöbén járó, tehát olyan gyerekek számára, akik esetében a nemi érés folyamata még nem zárult le.

Az ilyen jellegű beavatkozások súlyos, visszafordíthatatlan mentális és fizikai következményeiről azonban már nem szólnak, vagy csupán futólag említik őket a tévéműsorok.

A szerzők szerint tarthatatlan, hogy az adófizetők befizetéseiből fenntartott intézmények a rájuk vonatkozó legalapvetőbb szabályokat is semmibe veszik. A német szövetségi kormány tervei szerint hamarosan bemondásra, orvosi szakvélemény és a szülők beleegyezése nélkül dönthetnek a fiatalok arról, hogy nemet szeretnének változtatni, a közmédia láthatóan részt kíván vállalni a törvény áterőltetéséből. Ezért látták szükségesnek megfogalmazni a tiltakozásukat, amit mintegy 120 természettudós, orvos, pszichológus és tanár mellett az LGB Alliance nevű érdekvédelmi szervezet is támogat.  

Borítókép: a transzneműség szimbólumával ellátott illemhelyiség bejárata egy németországi, Hildesheim városában lévő egyetem épületében (Fotó: AFP/DPA/Peter Steffen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.