Moszkva „nem marad adós” a NATO keleti erősítéséért

A külügyminiszter-helyettes figyelmeztetett, őket nem lehet megfélemlíteni.

MTI
2022. 06. 29. 20:14
Peszkov, Dmitrij
Moszkva, 2020. május 12. 2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivõjérõl egy moszkvai sajtóértekezleten. 2020. május 12-én Dmitrij Peszkovot kórházba szállították koronavírus-fertõzéssel. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újabb NATO-erők kelet-európai telepítése kompenzáló intézkedéseket eredményez majd Oroszország részéről, Moszkva pedig rendelkezik azokkal a képességekkel és erőforrásokkal, amelyekkel garantálhatja saját biztonságát – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak Moszkvában.

Ami most történik, az elkerülhetetlenül ellenintézkedésekhez fog vezetni a részünkről. Nem maradunk adósok, ahogy mondani szokták. Megvannak a képességeink és az erőforrásaink. A biztonság száz százalékban garantált lesz

– hangoztatta. Rjabkov szerint azok, akik a NATO kelet-európai katonai jelenlétének megerősítését javasolják, abban az illúzióban élnek, hogy Oroszországot meg lehet félemlíteni, és valamiképp fel lehet tartóztatni. – Ez nem fog nekik sikerülni. A kívánt eredményt ezek az erőfeszítések nem fogják meghozni. Azoknak az országoknak a biztonsága, ahol további kontingensek jelennek meg, nem fog megerősödni, és a stabilizáció lehetősége távolabbra kerül, a kockázatok pedig növekedni fognak – nyilatkozta Rjabkov. A miniszterhelyettes szerint az Egyesült Államok korábban elszalasztotta a lehetőséget, amelyet az orosz fél tavaly ajánlott fel neki jogilag kötelező erejű megállapodások megkötésére a biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatok formájában, amelyek célja az eszkalációs forgatókönyv elkerülése volt.

A vezető orosz diplomata meglátása szerint Washingtonnak a Moszkvának való ártási kísérletekben megnyilvánuló mániákus makacssága nevetés tárgyává teszik az Egyesült Államokat, mert komoly ember így nem viselkedik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált Boris Johnson brit miniszterelnöknek arra a kijelentésére, hogy Vlagyimir Putyin nem kezdett volna háborúba Ukrajnában, ha nő lenne és hogy az orosz vezető az ideális példa a toxikus férfiasságra. Peszkov úgy vélekedett, hogy az ilyen megnyilvánulásokat pszichoanalízis témájává kell tenni.

Az öreg Freud csak álmodhatott egy ilyen vizsgálati alanyról, amíg élt

– mondta az orosz elnöki szóvivő.

Marija Zaharova külügyi szóvivő hangot adott azon véleményének, miszerint az uniós tagjelölti státus megadása Ukrajnának arra irányul, hogy az EU birtokba vegye ennek az országnak a területét és Oroszország feltartóztatására használja fel.

 

Borítókép: 2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.