Nem fest jó képet Trumpról a Capitolium ostromát vizsgáló bizottság első jelentése

Megtartotta első nyilvános meghallgatási napját az Egyesült Államok kongresszusának a 2021. január 6-i zavargások kivizsgálására létrehozott bizottsága. A meghallgatáson Donald Trump egykori elnök stábjának tagjai is megerősítették a politikus felelősségét a történtekben. A vizsgálóbizottság összetétele és a meghallgatás formája kapcsán azonban lehetséges, hogy felsejlik a részrehajlás.

2022. 06. 10. 14:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump 2020 novemberében elvesztette az elnökválasztást, de nem nyugodott bele a vereségbe, választási csalásról beszélt, egyre indulatosabb megszólalásokkal. 2021. január 6-án a kongresszus mindkét háza a választási eredmények elismerésére ülést tartott, nem messze onnan pedig Trump-párti tüntetés zajlott. Itt az elnök arra hívta fel a tömeget, hogy a Capitolium épületénél demonstráljanak az elcsalt választás miatt. A feldühödött tüntetők végül jelentős számban betörtek a Capitolium épületébe, ahol fosztogattak, romboltak, képviselői irodákban okoztak kárt, és kis híján elérték az üléstermet is. Több száz sérült, öt halott, rengeteg letartóztatás lett a vége.

Amerikaiként amerikaiakkal álltam szemben, és azt kérdezgettem magamtól, hogyan jutottunk idáig

– a fenti mondatot a zavargást kivizsgáló bizottság előtt mondta tegnap a meghallgatások első napján Caroline Edwards rendőrtiszt. Ő is a tanúként beszélt az átéltekről, de a bizottság több, a zavargás során készült, megrázó videófelvételt is lejátszott. Ezeken több ismert neonáci vagy szélsőjobboldali radikális szervezet, mint a Proud Boys és az Oath Keepers felszerelt tagjai is feltűntek.

Tanúként hallgatták meg Trump stábjának több tagját és lányát, Ivanka Trumpot, akik egybehangzóan állították, hogy az elnök a végsőkig ragaszkodott saját igazságához, és nem volt hajlandó – még közvetlen tanácsadói „könyörgésére sem” – csillapítani a kedélyeket. Erre végül csak valamivel később, egy szűkszavú televíziós bejelentkezésben tett kísérletet.

William Barr volt igazságügyi miniszter elmondta: többször közölte a volt elnökkel, hogy elveszítette a választást és a csalásról szóló állításai megalapozatlanok. 

Nem élhetünk olyan világban, ahol a kormányzat a saját nézeteire alapozva őrzi meg hatalmát, miközben bizonyítékok nem támasztják alá a választási csalást

− fogalmazott Barr.

Bennie Thompson, a vizsgálóbizottság demokrata párti elnöke a meghallgatási nap végi beszédében azt mondta, 

január 6-án csúcsosodott ki a választott kormány megdöntésére szervezett puccs. (…) Az erőszak nem véletlen volt, hanem Trump utolsó lehetősége.

Trump hatása az események alakulására egyértelmű, azonban a bizottság pártatlansága nem az. A BBC cikkében emlékeztet, a Republikánus Párt független bizottság alakítását elutasító hozzáállása miatt a kilenctagú bizottságot a Demokrata Párt hozta létre; többségében a Demokrata Párt képviselői alkotják, őket két, erősen Trump-ellenes republikánus politikus egészíti ki, Liz Cheney és Adam Kinzlinger.

A republikánusok többsége elutasítja a bizottság munkáját, Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánus kisebbség vezetője pedig „az Egyesült Államok történetének leginkább politikailag motivált és legkevésbé legitim bizottságaként” ítélte el. Pártja ígéretet tett arra, hogy megtorpedózza a bizottság munkáját, ha a novemberi félidős választásokon megszerzik a többséget a képviselőházban.

Donald Trump, aki még nem jelentette be nyilvánosan, hogy indul-e a következő elnökválasztáson, a csütörtöki meghallgatás előtt nyilatkozatot adott ki, és ebben „politikai gengsztereknek” nevezte a bizottság tagjait.

Tucker Carlson amerikai politikai kommentátor tegnapi műsorában hazugsággal vádolta a baloldali amerikai médiumokat, például azért, amiért azt állítják, öt rendőr halálát okozták a zavargások, mikor az események közben csak egy rendőrtiszt vesztette életét, és hárman öngyilkosok lettek, egyikük pedig sztrókot kapott napokkal később.

A bizottság még öt meghallgatási napot tart, és szeptemberre készít jelentést a megállapításairól. A testület az elmúlt csaknem egy évben több mint ezer tanút hallgatott meg, és mintegy 140 ezer dokumentumot tekintett át.

 

Borítókép: Tüntetők próbálnak bejutni a washingtoni Capitolium épületébe 2021. január 6-án (Fotó: USA Today/Jerry Habraken)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.