időjárás 9°C Aurél 2022. október 5.
logo

Petőfit átfestve agitálnak a kárpátaljai magyarságnak

Magyar Nemzet
2022.06.18. 10:20 2022.06.18. 17:14
Petőfit átfestve agitálnak a kárpátaljai magyarságnak

Ukrajnai magyar! Lépj be az ukrán hadseregbe, légy Európa pajzsa!

− szólítja fel egyik bejegyzésében az Ukrán Kárpátalja nevű zárt Facebook-csoport a kárpátaljai magyarságot. A poszthoz mellékelt képen Petőfi Sándor ungvári szobra látható, amitre egy képszerkesztő program segítségével katonai egyenruhát, valamint az ukrán zászló színeiben pompázó koszorúkat helyeztek el. 

A csoport eddig ismeretlen volt a magyar közösség előtt, a bejegyzésben pedig keverednek az orosz és ukrán karakterek, így nem lehet eldönteni, hogy helyi nacionalisták vagy éppen az orosz titkosszolgálatok állnak az akció mögött. 

Petőfi a támadások középpontjában

Az ungvári Petőfi-szobor egyébként már többször esett áldozatául vandalizmusnak. Ferenczy Béni 1990-ben állított alkotását 2009-ben fehér festékkel öntötték le, 2011-ben pedig féléven belül kétszer − egyszer lefűrészelték, egyszer pedig letörték kardját − rongálták meg, akkor mindkét esetben részeg fiatalok voltak az elkövetők. Ugyanez történ 2015-ben is, akkor a magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án törték le híres költőnk kardjának pengéjét.

Azonban nem csak az ungvári Petőfi-szobor áll a támadások középpontjában: Beregszászon 2013 áprilisában felgyújtották az ottani, szintén Petőfi Sándort ábrázoló szobrot. 

Tudjuk jól, egyes pártok előszeretettel gyújtogatnak és gyaláznak meg magyar szobrokat, emlékműveket a közelmúltban pedig magyarellenes atrocitásokra is sor került, melyek már személyek ellen irányultak. Az eset nagy valószínűséggel összefügg Orbán Viktor pénteki beregszászi látogatásával is

− adta ki közleményében akkor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, amely újabb szélsőséges nacionalista akcióra gyanakodott.

Borítókép: Az ungvári Petőfi-szobor (Fotó: Köztérkép.hu)

 

Háború Ukrajnában

Nyoma veszett az oroszok tengeralattjárójának

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.