időjárás 27°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Stoltenberg: Mostani döntéseink határozzák meg a következő évtized biztonságát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.29. 13:03 2022.06.29. 14:15
Stoltenberg: Mostani döntéseink határozzák meg a következő évtized biztonságát

A madridi csúcstalálkozón meghozandó döntések határozzák meg a következő évtized nemzetközi biztonságát − jelentette ki a NATO főtitkára szerdán a spanyol fővárosban, az észak-atlanti szövetség állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozóját hivatalosan megnyitó beszédében.

Nagyon fontos döntéseket hozunk a NATO megerősítésére egy veszélyesebb, versengőbb világban, ahol olyan tekintélyelvű országok, mint Oroszország vagy Kína nyíltan megkérdőjelezik a szabályokon alapuló nemzetközi rendet

− fogalmazott Jens Stoltenberg a találkozó első munkaértekezletének kezdetén. A szövetségesek megállapodnak a NATO új stratégiai koncepciójában, amely megerősíti a szervezet elrettentési és védelmi képességét, növeli katonai erejének létszámát, valamint garantálja a kellő forrásokat a biztonságot fenyegető kihívásokkal szemben − tette hozzá.

A NATO ajtaja továbbra is nyitva áll

− hangsúlyozta a főtitkár, és megerősítette, hogy a szövetség hivatalosan is fel fogja kérni Finnországot és Svédországot a csatlakozásra, miután Törökország feloldotta a vétóját, és beleegyezett a két északi ország NATO-tagságának támogatásába.

Stoltenberg közölte: a csúcs résztvevői megállapodnak egy Ukrajnának nyújtandó átfogó segélycsomagról is. − Folytatjuk példa nélküli segítségnyújtásunkat, hogy Ukrajna megvédhesse magát − mondta, hozzátéve, hogy az ukrán nép bátorsága inspiráció az egész világ számára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül részt vesz a zárt ajtók mögött zajló munkaértekezleten.

A világ ránk figyel, mutassuk meg egységünket és összetartásunkat

− fogalmazott az eseménynek otthont adó Spanyolország miniszterelnöke a bevezető beszédében.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a következő két nap döntései határozzák meg a jövőt, a kihívásokra adandó sikeres választ. − Meg kell erősíteni szövetségünket − jelentette ki, és fontos mérföldkőnek nevezte, hogy újabb két ország csatlakozhat hamarosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.