Stoltenberg: Mostani döntéseink határozzák meg a következő évtized biztonságát

A NATO-főtitkár szerint Oroszország és Kína nyíltan megkérdőjelezik a szabályokon alapuló nemzetközi rendet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 29. 13:03
STOLTENBERG, Jens
Madrid, 2022. június 28. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO háromnapos madridi csúcstalálkozója elõtt, 2022. június 28-án. MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez Fotó: Rodrigo Jiménez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A madridi csúcstalálkozón meghozandó döntések határozzák meg a következő évtized nemzetközi biztonságát − jelentette ki a NATO főtitkára szerdán a spanyol fővárosban, az észak-atlanti szövetség állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozóját hivatalosan megnyitó beszédében.

Nagyon fontos döntéseket hozunk a NATO megerősítésére egy veszélyesebb, versengőbb világban, ahol olyan tekintélyelvű országok, mint Oroszország vagy Kína nyíltan megkérdőjelezik a szabályokon alapuló nemzetközi rendet

− fogalmazott Jens Stoltenberg a találkozó első munkaértekezletének kezdetén. A szövetségesek megállapodnak a NATO új stratégiai koncepciójában, amely megerősíti a szervezet elrettentési és védelmi képességét, növeli katonai erejének létszámát, valamint garantálja a kellő forrásokat a biztonságot fenyegető kihívásokkal szemben − tette hozzá.

A NATO ajtaja továbbra is nyitva áll

− hangsúlyozta a főtitkár, és megerősítette, hogy a szövetség hivatalosan is fel fogja kérni Finnországot és Svédországot a csatlakozásra, miután Törökország feloldotta a vétóját, és beleegyezett a két északi ország NATO-tagságának támogatásába.

Stoltenberg közölte: a csúcs résztvevői megállapodnak egy Ukrajnának nyújtandó átfogó segélycsomagról is. − Folytatjuk példa nélküli segítségnyújtásunkat, hogy Ukrajna megvédhesse magát − mondta, hozzátéve, hogy az ukrán nép bátorsága inspiráció az egész világ számára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül részt vesz a zárt ajtók mögött zajló munkaértekezleten.

A világ ránk figyel, mutassuk meg egységünket és összetartásunkat

− fogalmazott az eseménynek otthont adó Spanyolország miniszterelnöke a bevezető beszédében.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: a következő két nap döntései határozzák meg a jövőt, a kihívásokra adandó sikeres választ. − Meg kell erősíteni szövetségünket − jelentette ki, és fontos mérföldkőnek nevezte, hogy újabb két ország csatlakozhat hamarosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.