Több mint egymillió afrikai vált földönfutóvá a szárazság miatt

Az ENSZ jelentése szerint ez leginkább Afrika keleti részeit érinti.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 18. 9:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egymillió ember vált földönfutóvá az Afrika keleti részét sújtó aszályok miatt − jelentette ki az ENSZ szóvivője pénteken New Yorkban.

Az elsivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából kiadott közleményben az ENSZ beszámolt arról, hogy Afrika keleti térségében − elsősorban Etiópiában, Kenyában és Szomáliában − mintegy 12 millió embernek nincs hozzáférése elegendő tiszta vízhez, s milliók kényszerültek otthonuk elhagyására, stabil élelemforrás után kutatva.

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire iszonyú és sürgős a helyzet

− mondta Farhan Hák, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivőjének helyettese. Hozzátette, 18,4 millió ember küzd súlyos élelmezési válsággal a térségben, Szomáliában pedig már most is több mint kétszázezer embernek kell végzetes éhezéssel szembenéznie.

A szóvivő beszámolt róla, hogy ez ENSZ humanitárius partnerei ebben az évben 7,7 millió embernek tudtak segítséget nyújtani az említett országokban, de − mint hangsúlyozta − 

„égető szükségünk van több anyagi támogatásra, hogy életeket menthessünk és megakadályozzuk az éhhalált a következő hónapokban”.

Az ENSZ Világélelmezési programja (WFP) kedden jelentette be, hogy adományok híján kénytelenek szűkíteni azok körét Dél-Szudánban, akiket élelemadagokkal segíteni tudnak.

Borítókép: Egy afrikai férfi a szárazság pusztításáról mutat képeket a telefonján (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.