A kisebbségi jogok is szóba kerültek Magyar Levente kijevi útján

A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint minden területen haladást értek el az ukrán féllel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 21. 20:09
MAGYAR Levente
Magyar Levente az ukrán külügyminiszter-helyettessel tárgyalt Fotó: KKM/KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között az oktatás, a közlekedés- és területfejlesztés témakörét érintően tárgyalt a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ukrán minisztériumi vezetőkkel Kijevben. Magyar Levente a közmédiának nyilatkozva elmondta, 

szerdán több kétoldalú találkozón tekintették át az ukrán partnerekkel a magyar–ukrán viszonyrendszer legfontosabb elemeit, érintve az oktatást, a közlekedés- és területfejlesztést és egyéb területeket, ahol eddig is komoly munka zajlott, de ezeket a háború megakasztotta.

Magyar Levente megbeszélést folytatott Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettessel, Olekszij Skuratovval, az oktatási tárca európai integrációért felelős miniszterhelyettesével, Ihor Korhovijjal, a területfejlesztési minisztérium integrációs miniszterhelyettesével és Kirilo Timosenkóval, az elnöki iroda helyettes vezetőjével.

Az államtitkár szerint minden területen haladást értek el, megállapodtak arról, hogy a záhony-csapi térségben növelik a határ áteresztő-kapacitását annak érdekében, hogy az ukrán gabonát Magyarországon keresztül is tudják exportálni. Ezáltal – mint mondta – Magyarország a migrációnak is elejét tudja venni, hiszen ha Afrikába eljut a gabona, akkor kevesebben fognak nekiindulni a veszélyes földközi-tengeri átkelésnek.

Kiemelte, ehhez Magyarországnak komoly vasúti fejlesztéseket kell elvégeznie a záhonyi térségben; egy munkacsoport már dolgozik ezeken a projekteken.

Magyar Levente beszámolója szerint az oktatás és a kisebbségi jogok területén is sikerült előrehaladást elérni a tárgyalásokon. 

Mint mondta, arra kérte ukrán partnereit, hogy ha figyelmük van ezekre az ügyekre, akkor a magyar fél kész folytatni a konstruktív párbeszédet, és megoldást találni a kárpátaljai magyarok aggályaira a jogaik terén.

Szóba kerültek az Ukrajnán belüli területfejlesztési kérdések is, amit az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül tud a magyar kormány támogatni. – Ez a szervezet professzionális módon, komoly tapasztalattal a háta mögött, a magyar kormány finanszírozásával, Ukrajnát jól ismerő helyi szakemberekkel végzi el azt a munkát, amit az ukrán belső menekültek megsegítésére és Ukrajna infrastruktúrafejlesztésére irányoz elő a magyar kormány – ismertette az államtitkár.

Magyar Levente megemlítette azt is, hogy fontos megbeszélést folytatott az ukrán elnök külügyi főtanácsadójával, Ihor Zsovkvával is, akivel arra a megállapításra jutottak, hogy a háború nem hátráltathatja a két ország képviselőit abban, hogy a korábbi, még lezáratlan ügyeket előmozdítsák. 

Erre Ukrajnában van fogadókészség, és Magyarország részéről is van akarat, hogy ezen a téren előrehaladást érjünk el

– fogalmazott.

– Optimista vagyok a tekintetben, hogy a nyitott kérdések végére is pontot tudunk tenni. A legelemibb igény most Ukrajnában a háborúval kapcsolatos szükségletek kielégítése, és ebben Magyarország ami segítséget meg tud adni, azt megadja a jövőben is – mondta.

Csütörtök reggel Magyar Levente találkozott Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettessel, majd Epifanyij metropolitával, az ukrán ortodox egyház vezetőjével, akikkel áttekintették Magyarország ukrajnai humanitárius tevékenységét.

Borítókép: Mikola Tocsickij ukrán külügyminiszter-helyettes fogadja hivatalában Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettest, a tárca parlamenti államtitkárát Kijevben 2022. július 20-án (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.