Erdőtüzek pusztítottak a görögországi Leszbosz szigetén

A görög hatóságok szerint az idei nyár az egyik legforróbb és legkeményebb a Földközi-tenger térségében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 24. 11:13
null
Anthusza, 2022. július 20. Erdõtûz az Athéntól nyugatra fekvõ Megara környékén 2022. július 20-án. Az elõzõ este a tûz miatt több száz lakót költöztettek ki otthonából a térségben. MTI/EPA/ANA-MPA/George Vicarasz Fotó: George Vicarasz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hegyi erdőkben keletkezett tüzek pusztítottak a görögországi Leszbosz szigetén a Vatera nevű nyaralóhely tengerparti házai között szombaton. A görög hatóságok elrendelték a sziget déli részén fekvő, nyolc kilométer hosszú homokos tengerparttal rendelkező népszerű nyaralóhely kiürítését, mivel az erdőtüzek az erős, forró szél miatt veszélyes közelségbe kerültek.

A térség felett messziről is jól látható, vastag füstfelhő gomolygott. 

A házak megmentéséért küzdünk

– nyilatkozta Taxiarkisz Verrosz nyugat-leszboszi polgármester az egyik helyi televíziónak. Több épület is leégett, egy tűzoltó megsérült, amikor a lángok elérték Vaterát.

Görögország idén már a második, egymást követő nyáron küzd veszélyes erdőtüzekkel. A hét elején az Athén körüli hegyekben keletkezett erdőtűz házakat rongált meg, és több száz embernek kellett elmenekülnie otthonából.

A görög hatóságok szerint az idei nyár az egyik legforróbb és legkeményebb a Földközi-tenger térségében. 

2021-ben az erdőtüzek mintegy 121 ezer hektárnyi erdős és bozótos területet égettek fel Görögország-szerte a délkelet-európai országban harminc éve tapasztalt legforróbb nyári hőhullám közepette.

Borítókép: Erdőtűz lángját oltja egy tűzoltó az Athéntól északkeletre fekvő Palliniban 2022. július 20-án (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.