Habár elmenekült az országból, még mindig nem mondott le Srí Lanka elnöke

Július 20-ra tűzték ki a parlamenti szavazást és az új elnök megválasztását, azonban ez a lemondástól függ.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 15. 9:54
null
SRI LANKA-POLITICS-ECONOMY-UNREST Fotó: ARUN SANKAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Srí Lanka-i elnök ígérete ellenére még mindig nem nyújtotta be lemondását, bár elmenekült az országból − derült ki csütörtöki hivatalos közlésekből.

Gotabaja Radzsapaksza elnök, felesége és két testőre kíséretében előző nap hagyta el az országot a Srí Lanka-i légierő repülőgépén. A Maldív-szigetek fővárosába utazott, ahonnan csütörtökön továbbindult Szingapúrba. Mahinda Japa Abejvardena parlamenti elnök csütörtökön bejelentette: 

még mindig nem kapta meg Radzsapaksza lemondólevelét, pedig szerda estére arról biztosították, hogy eljut hozzá.

A biztonsági erők és a kormányellenes tüntetők közötti éjszakai összecsapásokban a Srí Lanka-i parlament előtt Colombóban a rendőrség szerint mintegy 42 ember megsérült. A jelentések szerint a tüntetők elvették az egyik katona puskáját és 60 darab lőszerét. A tömeg a kijárási tilalom ellenére jóval éjfél utánig a területen maradt. A kijárási tilalmat csütörtök hajnalban feloldották, és nem érkezett jelentés további súlyos incidensekről vagy újabb tüntetésekről.

A tüntetők azonban továbbra is megszállva tartják az elnök és a miniszterelnök hivatalos rezidenciáját és hivatalát. A kormányfő rezidenciáját szombaton felgyújtották a tüntetések során.

Radzsapaksza távozását követően Ranil Vikremeszinghe kormányfőt nevezték ki ügyvezető elnöknek. A tüntetők azonban Radzsapaksza közeli szövetségesének tekintik, és lemondását követelik. Vikremeszinghe felajánlotta, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéről, és a parlament által jelölt utódot nevez ki. A parlament elnöke csütörtökön találkozik a politikai vezetőkkel, hogy megvitassák a javaslatot. 

Közben július 20-ra tűzték ki a parlamenti szavazást az új elnök megválasztására, de ez Radzsapaksza hivatalos lemondásától függ.

Srí Lanka továbbra is súlyos üzemanyaghiánnyal küzd, a benzinért és a gázolajért országszerte hosszú sorok állnak. Az Indiai-óceán északi részén található szigetország mentőcsomagot kért a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), de az IMF megköveteli a politikai stabilitást a pénzeszközök felszabadításának előfeltételeként.

Borítókép: Tüntetők foglalták el a miniszterelnöki rezidenciát Srí Lanka fővárosában (Fotó: AFP/Arun Sankar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.