Ezreket telepítenek ki Sydney-ből a hatalmas áradások miatt

Ausztrália legnagyobb városát napok óta özönvízszerű esőzések sújtják, a víz alatt utak tűntek el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 04. 8:56
null
Camden, 2022. július 4. Motorcsónakkal mentik a helyi lakosokat Sydney víz alá került északnyugati külvárosában, Windsorban 2022. július 4-én. A sok esõ árvizet okozott Délkelet-Ausztráliában, ezért Sydney délnyugati részén több ezer embert szólítottak fel a hatóságok, hogy hagyja el az otthonát. MTI/AP/AAP/Bianca De Marchi Fotó: Bianca De Marchi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására hétfőn Sydney hatóságai, miután a három napja tartó súlyos esőzések nyomán a megduzzadt folyók nagy földterületeket öntöttek el. Carlene York, az állami katasztrófavédelmi szolgálat egyik tisztségviselője a gátak túlcsordulására figyelmeztetett. A szolgálat egyébként összesen mintegy 32 ezer ember figyelmét hívta fel a veszélyre Új-Dél-Wales államban, ahol az előrejelzések szerint az özönvízszerű esőzések még legalább 24 órán át folytatódhatnak. Nagy mennyiségű víz ömlött ki a nyomás alatt álló Warragamba-gátnál, amely a város nagy részét látja el ivóvízzel. A mentőszolgálatok azt közölték, hogy vasárnap este óta több mint 80 embernek nyújtottak segítséget.

Hétfő reggelre a folyó iszapbarna vize tóvá változtatott egy nagy területet Sydney délnyugati külvárosában, Camdenben. A televíziós felvételeken utak tűntek el a víz alatt, és lakókocsik álltak a vízben, amelyek közül legalább egy az oldalára borult.

Sydney partjainál a mentők egy 150 méter hosszú teherhajón próbálnak segíteni, amelynek fedélzetén a legénység 21 tagja tartózkodik, ám a mentést egyelőre biztonsági okokból elhalasztották.

Ausztrália keleti partvidékét az elmúlt 18 hónapban többször is elöntötte az árvíz. Márciusban a heves viharok okozta árvíz pusztított Sydney nyugati részén, többen meghaltak. A tudósok szerint a bolygó felmelegedésével nő a légkör páratartalma, ami növeli a heves esőzések kockázatát. Ez a csapadék, más tényezőkkel, például a területrendezéssel együtt, egyre több árvíz kialakulásáért felelős.

 A 2021. márciusi sydney-i árvizekről szóló kutatás szerint a 21. század végére 80 százalékkal gyakrabban fordulnak majd elő hasonló események a város környékén

– mondta Kimberley Reid, a Melbourne-i Monash Egyetem légkörkutatója.

Borítókép: motorcsónakkal mentik a lakosokat Sydney víz alá került északnyugati külvárosában, Windsorban 2022. július 4-én (Fotó: MTI/AP/AAP/Bianca De Marchi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.