Litvániát nem érdeklik az orosz fenyegetések Kalinyingrád miatt

Litvánia kiterjesztette az orosz exklávé felé irányuló kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat.

MTI
2022. 07. 11. 11:56
null
Kalinyingrád, 2022. június 22. A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelõdõ orosz exklávé között. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia hétfőn kiterjesztette a területén keresztül Oroszország balti exklávéja, Kalinyingrád felé irányuló kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat, mivel Moszkva ellen újabb, korábban már bejelentett európai uniós szankciók léptek hatályba. –A hétfő reggeltől tiltott további áruk közé tartozik a beton, a fa, az alkohol és az alkoholalapú ipari vegyi anyagok – közölte a litván vámhatóság szóvivője.

Oroszország pénteken figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót, hogy kemény intézkedéseket hozhat ellenük, ha az elkövetkező napokban nem indul újra egyes áruk tranzitja Kalinyingrádba és Kalinyingrádból.

Kalinyingrád a NATO és az Európai Unió tagállamaival, Litvániával és Lengyelországgal határos, és a legtöbb áruban a Litvánián keresztül vezető vasútra és közútra támaszkodik. A tengerparti területre június 17-e óta szárazföldön Oroszországból jóval kevesebb áru érkezik az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók következtében.

Elsősorban a humanitárius vagy alapvető fontosságú kategóriába tartozó áruk, például az élelmiszerek mentesülnek a szankciók alól.

A Kalinyingrád elszigetelése körüli vita aggodalmakat kelt a nemzetközi közösségben az Oroszországgal szembeni súlyos konfrontáció lehetősége miatt, és próbára teszi Európa eltökéltségét is a szankciók érvényesítésében.

Uniós tisztviselők Németország támogatásával június végén kompromisszumos megoldást kerestek erre a helyzetre, de – a Reuters hírügynökség értesülése szerint – éppen Litvánia fogalmazott meg fenntartásokat azzal kapcsolatban, hogy engedményt tegyenek Moszkvának.

 

Borítókép: A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án, az Ukrajna elleni orosz háború miatt leállította az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé között (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.