Macron gyarmatosító politikával vádolta meg Oroszországot

A francia elnökkel egy időben tesz látogatást Afrikában az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 27. 20:20
MACRON, Emmanuel; MÉLENCHON, Jean-Luc
Párizs, 2022. június 13. Emmanuel Macron francia elnök a párizsi államfõi rezidencia, az Élysée-palota elõtt 2022. június 13-án, a nemzetgyûlési választások elsõ fordulójának másnapján. A rekordalacsony, 47 százalékos részvétel mellett tartott szavazást Macron és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésû koalíciója nyerte a Jean-Luc Mélenchon vezette NUPES baloldali összefogással szemben. A második fordulót június 26-án rendezik. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afrikai látogatókörúton járó francia elnök Oroszországot vádolta szerdán gyarmatosító politikával, miután az orosz külügyminiszter ugyancsak Afrikában ugyanezzel vádolta a Nyugatot. Emmanuel Macron Cotonouban a benini elnökkel, Patrice Talonnal közösen megtartott sajtótájékoztatón kijelentette: 

Oroszország az utolsó olyan gyarmatosító hatalmak egyike, amely érdekei védelmében egy szomszédos országra támadt.

A francia elnök szerint ez az orosz politika a 19–20. századot idézi fel egy új típusú hibrid háború formájában, amely a dezinformációt, az energiát és a gabonát is zsarolásra használja. Macron úgy vélte, Európa nem hódolhat be egy ilyen stratégiának.

A francia elnökkel egy időben tesz látogatást Afrikában az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov Ugandában nyilatkozva visszautasította azt a vádat, hogy Oroszország lenne felelős az Európát sújtó energia-, valamint az Afrikát sújtó élelmezési válságért.

Lavrov szerint a nyugati hatalmakra jellemző a gyarmatosító gondolkodás, és ők folytatnak zajos kampányt az energiáról és az élelmezésről.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök a párizsi államfői rezidencia, az Élysée-palota előtt 2022. június 13-án (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.