időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

Szaúd-Arábia megnyitja légterét az Izraelbe tartó és onnan érkező gépek előtt

MTI
2022.07.15. 11:15 2022.07.15. 11:25
Szaúd-Arábia megnyitja légterét az Izraelbe tartó és onnan érkező gépek előtt

Szaúd-Arábia megnyitja légterét az Izraelbe tartó és onnan érkező utasszállító repülőgépek előtt – jelentette be helyi idő szerint csütörtök este a királyság légtérirányítási hatósága. 

A döntést a közel-keleti körútján tartózkodó Joe Biden amerikai elnök üdvözölte és történelmi döntésnek nevezte. Biden jelenleg Izraelben van, a tervek szerint innen péntek este utazik Szaúd-Arábiába, ahol találkozik Szalmán bin Abdel-Azíz királlyal és az ország de facto irányítójával, Mohamed bin Szalmán trónörökössel. A bejelentést az izraeli közlekedési minisztérium is üdvözölte, Meráv Michaeli tárcavezető pedig azt mondta, a szaúdi döntés hozzájárul ahhoz, hogy Izrael erősítse kapcsolatait a térség más államaival.

Bár Izraelnek és Szaúd-Arábiának nincsenek egymással diplomáciai kapcsolatai, és Rijád nem ismeri el Izraelt, az utóbbi időben több izraeli-szaúdi megbeszélés zajlott zárt ajtók mögött, elsősorban mindkét állam közös riválisa, Irán kapcsán

– mutatnak rá elemzők.

Szaúd-Arábia már korábban megnyitotta légterét az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint az Izrael és Bahrein között közlekedő repülőgépek előtt. Abu-Dzabi és Manáma az úgynevezett Ábrahám-egyezmény keretében 2020-ban – az Egyesült Államok közvetítésével – normalizálta kapcsolatait Izraellel.

 

Borítókép: A hivatalos látogatásra Izraelbe érkezett Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik a Tel-Aviv melletti Lod Ben Gurion repülőterén 2022. július 13-án. Biden körutat tesz a Közel-Keleten, ennek első állomása Izrael. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.