Több tucat áldozata van a dél-szudáni etnikai összecsapásoknak

Az összecsapások a hausza és berti etnikumú törzsek között törtek ki egy földvita miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 18. 9:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 65 halálos áldozata van a Szudán déli részén kitört etnikai alapú összecsapásoknak helyi idő szerint vasárnap megjelent sajtóhírek szerint.

Az al-Sudani című angol nyelvű lap egészségügyi forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a Kék Nílus államban a múlt héten kitört összecsapásoknak 192 sebesültje is van, és mintegy 120 család elmenekült a térségből. Dzsamal Nasszer esz-Szajed, az állami egészségügyi hivatal vezetője azt mondta, az áldozatok többségét − zömében fiatal férfiakat − lelőtték vagy leszúrták.

Az összecsapások miatt az ország biztonsági tanácsa vasárnap rendkívüli ülést tartott és vizsgálóbizottságot hozott létre, valamint felszólította az állam hatóságait, tegyenek meg mindent a rend helyreállítása, illetve az elkövetők felelősségre vonása érdekében.

Az összecsapások a hausza és a berti etnikumú törzsek között törtek ki, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió magukat megnevezni nem kívánó hausza forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a konfliktus egy földvita során robbant ki.

Borítókép: a szudáni fővárosban, Kartúmban tüntetők is felhívták a figyelmet az etnikai összecsapásokra (Fotó: AP/Marwan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.