Tüntetések közepette iktatták be hivatalába az új államfőt

Az új Srí Lanka-i kormány elsődleges célja a szigetország üzemanyag-állományának helyreállítása.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 22. 15:44
RADZSAPAKSZA, Gotabaja; VIKREMESZINGHE, Ranil
Colombo, 2022. július 21. A Srí Lanka-i elnöki hivatal felvételén Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i miniszterelnök és ügyvivõ államfõ dokumentumot ír alá az elnöki beiktatási ünnepségén 2022. július 21-én, miután a parlament az elõzõ napon teljes hatáskörû államfõvé választotta a megbukott Gotabaja Radzsapaksza tisztségének betöltésére. MTI/AP/Srí Lanka-i elnöki hivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavargások közepette beiktatták Srí Lanka új elnökét, Ranil Vikremeszinghét és kormányának tizenhét tagját pénteken, miután az éjszaka folyamán a rendőrség és a katonaság eltávolította az elnöki hivatal előtt hónapok óta táborozó tüntetőket. Az új elnök a jelenlegi ciklus végéig, 2024-ig töltheti be a tisztséget.

Hírügynökségi értesülések szerint 300-400 tüntető táborozhatott az elnöki hivatal előtt, akik hónapokkal ezelőtt kezdtek bele a helyszíni demonstrációba, még az előző elnök, Gotabaja Radzsapaksza és kabinetje ellen tiltakozva. A hivatalnál táborozókat az ünnepség kezdetét megelőzően, az éjszaka folyamán távozásra szólították föl, az eltökélt tüntetők – akik több mint száz napja a hivatal előtt táboroztak – azonban nem akarták elhagyni a helyszínt.

A rendőri beavatkozásban tizennégy ember megsebesült.

Őket kórházba szállították, kilenc embert pedig letartóztattak. A tüntetők eredeti táborát felszámolták ugyan a hatóságok, azok azonban a hivataltól mintegy száz méterre ismét letelepedtek. A rendőrség szóvivője szerint azért volt szükség több mint ezer katonára és rendőrre a tüntetők eltávolításához, mert csak így tudták biztosítani, hogy az elnöki hivatalban zavartalanul folytatódjék a munka. A péntek délelőtti beiktatási ünnepség idejére nagy létszámú biztonsági csapatokat rendeltek ki a miniszterelnöki hivatalhoz.

Srí Lanka előző elnöke, Gotabaja Radzsapaksza július 13-án elmenekült az országból, lemondólevelét Szingapúrból küldte el.

A 22 milliós szigetországban március óta folyamatosan zajlanak a tüntetések – két héttel ezelőtt még az elnöki és kormányfői rezidenciákat is megrohamozták –, amiért az ország gazdasági csődbe sodródott. Emiatt nemcsak az alapvető termékek importja szűnt meg, de a benzinkutaknál hosszú órákat állnak sorba az autósok, hogy üzemanyaghoz jussanak.

A Vikremeszinghe vezette új kormány céljai között elsősorban a szigetország üzemanyag-állományának helyreállítása, valamint az importkereskedelem fellendítése szerepel.

Radzsapaksza lemondása után az akkori miniszterelnök, Ranil Vikremeszinghe lett az ügyvezető államfő, aki múlt heti kinevezése után azonnali szükségállapotot hirdetett. A pénteki eskütételi ceremóniát további demonstrációk előzték meg, a tüntetők ugyanis a volt elnök szövetségesét látják az új államfőben. A helyszínre érkező, több száz fős tüntető tömeget a katonaság és rohamrendőrök tartóztatta fel. Szervezők szerint legalább ötvenen megsebesültek, köztük több újságíró is, akiket rendőrök vertek meg. Két embert kórházba szállítottak. Az összetűzést követően az elnöki pozícióért is induló ellenzéki politikus, Anura Kumara Disszanajake Twitter-bejegyzésében buzdította követőit: „döntsük meg a rezsimet, amely ádáz módon megtámadta a tüntetőket!”.

 

Borítókép: Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i miniszterelnök és ügyvivő államfő dokumentumot ír alá az elnöki beiktatási ünnepségén 2022. július 21-én, miután a parlament az előző napon teljes hatáskörű államfővé választotta a megbukott Gotabaja Radzsapaksza tisztségének betöltésére (Fotó: MTI/AP/Srí Lanka-i elnöki hivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.