Kínai kutatóhajó érkezett a kínai üzemeltetésű Srí Lanka-i kikötőbe

India és az Egyesült Államok aggályai szerint a hajót kémkedésre használhatják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 16. 9:31
null
Hambantota, 2022. augusztus 16. A Yuan Wang 5 kínai kutatóhajó megérkezik a kínai üzemeltetésû Srí Lanka-i kikötõbe, Hambantotába 2022. augusztus 16-án. A hatóságok a hajó kikötését azzal a feltétellel engedélyezték, hogy az nem folytat kutatásokat Srí Lanka vizein. Újdelhi aggódik Kína növekvõ jelenléte miatt az Indiai-óceánon és Srí Lankán, amelyet India befolyási övezetének tekint. MTI/EPA/Chamila Karunarathne Fotó: Chamila Karunarathne
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kínai kutatóhajó érkezett kedden a kínai üzemeltetésű Srí Lanka-i kikötőbe, Hambantotába – közölték a hatóságok, annak ellenére, hogy India és az Egyesült Államok aggályai szerint a hajót kémkedésre használhatják.

A Yuan Wang 5 kikötését azzal a feltétellel engedélyezték, hogy a hajó nem folytat kutatásokat Srí Lanka vizein – közölték a kikötői tisztviselők, miután konzultáltak Indiával, az Egyesült Államokkal és Kínával.

A hajónak már a múlt héten meg kellett volna érkeznie, de Colombo kérte Pekinget, hogy halassza el az érkezést, mivel India tiltakozott ellene, mert aggódik Kína térségbeli tevékenységei miatt. Szombaton azonban intenzív tárgyalásokat követően Colombo bejelentette, hogy engedélyezte a hajó kikötését Hambantotában, ahol hat napig maradhat.

Hajózási elemző honlapok a Yuan Wang 5-öt kutató- és megfigyelőhajóként írják le, de az indiai CNN-News18 szerint  kémhajó. A kínai hajónak azzal a feltétellel engedélyezték a kikötőbe való belépést, hogy a Srí Lanka-i vizeken való tartózkodása alatt bekapcsolva tartja az automatikus azonosító rendszert (AIS), és nem végez tudományos kutatást.

Újdelhi aggódik Kína növekvő jelenléte miatt az Indiai-óceánon és Srí Lankán, amelyet India befolyási övezetének tekint. A hajó érkezése előtti napon India felajánlott Srí Lankának egy Dornier 228-as típusú repülőgépet a sziget tengeri felügyeleti képességeinek megerősítésére.

Borítókép: A Yuan Wang 5 kínai kutatóhajó megérkezik a kínai üzemeltetésű Srí Lanka-i kikötőbe, Hambantotába 2022. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.