Közepes erejű földrengés rázta meg Izlandot

Éveken, sőt akár hónapokon belül nagy erővel működésbe léphet egy tűzhányó.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 01. 12:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közepes erejű földrengés rázta meg Izland délnyugati részét vasárnap késő este, néhány épület megrongálódott, de sérültekről nem érkeztek hírek – közölte hétfőn az izlandi meteorológiai hivatal. Az 5,4-es erősségű földmozgás epicentruma Grindavík közelében volt, Reykjavíktól 50 kilométerre délnyugatra.

A rengés a Reykjanes-félsziget teljes térségében érezhető volt. Ez a közepes erejű földmozgás egy szombat délután kezdődött rengéssorozat része volt, és hétfő reggel újabb több száz kisebb utórengés követte.

Tavaly hónapokon keresztül aktív volt a szigetországban egy vulkán, amelynek kitörését erős földmozgások sorozata kísérte. Thorvaldur Thórdarson, Izland legismertebb vulkánkutatója a RÚV televíziónak elmondta: arra kell számítani, hogy a Reykjanes-félszigeten éveken, sőt akár hónapokon belül nagy erővel működésbe léphet egy tűzhányó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.