Megérkezett az ENSZ-főtitkár a nyugat-ukrajnai Lvivbe

António Guterres csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 17. 21:04
GUTERRES, António
Kijev, 2022. április 28. Antonió Guterres ENSZ-fõtitkár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtóértekezletükön, Kijevben 2022. április 28-án. Guterres elõzõ nap érkezett Ukrajnába, miután Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit arra kért, hogy az ENSZ-szel együttmûködve tegye lehetõvé a civilek evakuálását a bombázott területekrõl Kelet- és Dél-Ukrajnában. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett szerda délután António Guterres, az ENSZ főtitkára a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városába, ahol csütörtökön találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel – számolt be a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál a világszervezet szóvivőjének a Twitteren nyilvánosságra hozott közleménye alapján. A hírportál szerint Guterres várhatóan Zelenszkijjel négyszemközti megbeszélést is folytat, amelyen megvitatják a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet, valamint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború befejezésének politikai megoldási lehetőségét. Az ENSZ javasolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége Kijevből látogasson el a zaporizzsjai atomerőműbe, Oroszország szerint viszont bármely misszió, amely az ukrán fővároson keresztül akar odajutni, veszélynek teszi ki magát – írta a Jevropejszka Pravda.

Közben az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalatnál válsághelyzeti központot hoztak létre a kormány és a minisztériumok képviselőiből, hogy a zaporizzsjai atomerőműben történő esetleges veszélyhelyzet esetén megtegyék a szükséges lépéseket. Erről Herman Haluscsenko energetikai miniszter tájékoztatott zaporizzsjai látogatása során az Ukrinform hírügynökség szerint.

Létrehoztunk egy válságközpontot az Enerhoatom bázisán. Megvannak a megfelelő eljárások a működésére. Ebben a központban minisztériumok, osztályok, intézmények széles köre vesz részt, ott zajlik a teljes koordináció. A hét minden napján, 24 órában működik, és mi is online nyomon tudjuk követni az atomerőmű körüli helyzetet

– mondta Haluscsenko.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter is Zaporizzsjába látogatott szerdán, hogy ellenőrizze a radiokémiai, biológiai és nukleáris ellenőrzésért felelős összes szolgálat munkáját. Hangsúlyozta, hogy amíg a nukleáris létesítmény orosz csapatok ellenőrzése alatt áll, a környező területeket veszély fenyegeti. – Hadd emlékeztessek mindenkit, hogy ez Európa legnagyobb atomerőműve. Itt minden incidens veszélye megsokszorozódik – figyelmeztetett a belügyminiszter. Hozzátette, hogy Oroszország terrorista állam, és minden felelősség az erőműben történtekért, minden ott megvalósuló forgatókönyvért az Oroszországi Föderációt terheli.

 

Az ukrán tengeri kikötőket igazgató állami vállalat a Facebookon arról adott hírt, hogy a szerdai nap folyamán öt hajó érkezik a fekete-tengeri Csornomorszk kikötőjébe, hogy exportra szánt ukrán gabonát rakodjon fel. Olekszij Vosztrikov, a vállalat vezetője kiemelte, hogy ez az eddigi legnagyobb mennyiség a gabonafolyosó megnyitása óta. – Tartanunk kell ezt az ütemet ahhoz, hogy elérjük a több mint hárommillió tonnás havi átrakodási mennyiséget – mondta, hozzátéve, hogy ez havonta mintegy száz hajó berakodását jelenti.

 

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálatának képviselője egy tévéműsorban jelezte, hogy információik szerint hamarosan erőteljesen kiéleződik a helyzet valamennyi ukrán frontvonalon. – Visszavonulásról és arról, hogy Oroszország kivonja csapatait Ukrajna területéről, egyelőre nem állnak készen a tárgyalni, Ukrajna viszont felszabadítja az ellenség által elfoglalt összes területét. A közeljövőben minden fronton nagyon éles események lesznek. Nemcsak bizonyos dátumokhoz való kötődésről van szó – mostanában sok szó esik Ukrajna függetlenségének napjáról (augusztus 24.) –, bár  természetesen ezt a tényezőt is figyelembe kell venni – fejtegette. Felidézte, hogy a hírszerzés korábban már beszámolt arról, hogy augusztus és szeptember rendkívül fontos hónap lesz a harci cselekmények további alakulása szempontjából az egész fronton.

 

Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Jevropejszka Pravda hírportálnak elmondta, hogy az ukrán külügyminisztérium felszólította a Deutsche Welle (DW) német műsorszolgáltatót, hogy figyeljen az orosz nyelvű kiadása által terjesztett manipulációkra.

 

– Nem értjük, hogy a német műsorszolgáltató orosz szolgálata miért játszik össze az orosz propagandával – fogalmazott a szóvivő. Nyikolenko több példát is megemlített erre az orosz DW anyagaiból, amelyek olyan állításokat tartalmaztak, mint hogy Ukrajna terrorista állam, az ukrán védők egy hibája nukleáris katasztrófát idézhet elő a zaporizzsjai atomerőműben, valamint az oroszok Nyugatra való beutazásának megtiltása nem segít legyőzni Putyint. Megjegyezte, hogy a Deutsche Welle közszolgálati médium, amelyet a német adófizetők finanszíroznak.

Borítókép: Antonió Guterres ENSZ-főtitkár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtóértekezletükön Kijevben 2022. április 28-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.