időjárás 15°C Aurél 2022. október 5.
logo

Ropognak a fegyverek a zaporizzsjai atomerőműnél

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.14. 19:10
Ropognak a fegyverek a zaporizzsjai atomerőműnél

Kijev és Moszkva az ukrajnai háborúban ismét egymás vádolta tegnap az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű elleni tüzérségi támadással. Az erőművet a héten több támadás érte. Ukrajna tegnap azt állította, hogy a térségbeli hidak megrongálásával, illetve lerombolásával elszigetelte az orosz erők egy részét a dél-ukrajnai Herszon megyében. Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat figyelmeztetést adott ki, miszerint olyan értesülést kaptak, hogy „az orosz megszállók újabb provokációkra készülnek”; szemtanúk szerint ismét tüzérségi támadás célpontja Európa legnagyobb atomerőműve. 

Az ukrán katonai hírszerzés szombat este azt közölte, hogy az orosz megszállók a Dnyeper jobb partján lévő Vodjane faluból lövik az erőművet. 

Az egyik támadásban megrongálódott az egyik szivattyútelep, így részben tönkrement az atomerőmű tűzvédelmi berendezése. A Zaporizzsja megye orosz kézen lévő területeit ellenőrző hatóságok az ukrán erőket vádolták a tüzérségi támadással.

Az orosz katonai és polgári közigazgatás egyik tagja, Vlagyimir Rogov a Telegramon azt írta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fegyveresei ismét tűz alá vették Enerhodar városát és az atomerőművet. A közlemény szerint a lövedékek a Dnyeper partján csapódtak be, senki sem halt meg, anyagi kár sem keletkezett.

Zelenszkij azzal vádolta meg a megszállókat, hogy rendkívül cinikus módon, az atomerőművet felhasználva próbálják megfélemlíteni az embereket, miközben az orosz erők az erőmű mögé rejtőzve lövik az ukrán kézen lévő Nikopol és Marhanec városokat.

Az ukrán vezetés nyugati szövetségesei támogatásával demilitarizált övezet kialakítását követeli a március óta orosz kézen lévő atomerőmű körül.

Mihail Uljanov, Oroszország bécsi ENSZ-nagykövete vasárnap a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint felszólította Ukrajnát: állítsa le az erőmű elleni támadásokat, hogy lehetővé váljon a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelőmissziójának a helyszínre küldése.

Közben Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a Harkiv megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést. A tábornok azt mondta, hogy az orosz légierő nagy pontosságú csapásai következtében a donyecki régióban lévő Dzerzsinszk közelében az ukrán 66. gépesített dandár mintegy negyven katonája életét vesztette és kilenc haditechnikai eszköze megsemmisült.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én (Fotó: MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.