„Távolítsuk el a gyarmati gondolkodás minden nyomát!”

Függetlenségük 75. évfordulóját ünneplik az indiaiak, globális kulcsszereplő lett az ország.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 15. 12:17
null
Kolkata, 2022. augusztus 12. Nemzeti színû zászlót lengetnek indiai katonák a brit gyarmati uralom alóli felszabadulás 75. évfordulójára készülve Kolkatában 2022. augusztus 12-én. India 1947. augusztus 15-én vívta ki függetlenségét. MTI/EPA/Pijal Adhikari Fotó: Pijal Adhikari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Narendra Modi indiai miniszterelnök az ígérte hétfőn, országa függetlenségének 75. évfordulóján, hogy a következő 25 évben fejletté teszi a szegénység sújtotta Indiát. Modi az újdelhi, mogul korabeli Vörös Erődben tartotta meg ünnepi beszédét. Azt mondta, a világ megítélése Indiáról megváltozott, már úgy tekintenek az országra, mint globális problémák megoldásának egyik kulcsszereplőjére.

India az önellátás eszméje és a nemzetközi partnerség szellemében igyekszik kiváló eredményeket elérni a tudomány és a technológia területén, az ipar különböző ágazatait megteremtve törekszik az élelmiszer- és energiabiztonság elérésére – hangsúlyozta.

 

Elmondta, hogy több milliárd dollárnyi befektetés áramlik az országba, amely így a gyártás egyik világközpontjává válik.

 

Erőfeszítéseinek köszönhetően az 1,4 milliárd lakosú ország máris a vezető nemzetek közé emelkedett az informatika, a gyógyszeripar, az űrtudomány és a polgári atomenergia területén.

Hozzátette: országszerte emberek milliói emlékeznek meg a függetlenség 75. évfordulójáról azzal, hogy három napon át narancssárga, fehér és zöld nemzeti zászlót tűztek ki otthonukra, valamint üzletükre a kormány felhívásának eleget téve, ami „a hazaszeretet szellemének felébresztését szolgálja minden szívben”.

Az indiai törvényhozás épülete, az elnöki palota, a nemzeti emlékművek és más kormányzati hivatalok ugyancsak többszínű megvilágítást kaptak.

Modi szólt arról, hogy az elmúlt 75 év során India minden nehézséggel szemben kitartóan küzdött.

 

Arra kérte az embereket, hogy távolítsák el a gyarmati gondolkodásmód minden nyomát.

 

A fő ellenzéki Indiai Nemzeti Kongresszus párt azzal vádolta meg a kormányt, hogy az ellenzéki pártokat kihagyja az ünnepségekből.

Modi mintegy 80 perces beszédében nem tett utalást India közvetlen szomszédjaival, Pakisztánnal és Kínával fennálló feszült kapcsolatára. Ugyanakkor a népi egység megteremtésére szólított fel az előrelépés érdekében, de nem reagált azokra a szakértőkre és kritikusokra, akik szerint az ország fokozatosan eltávolodott bizonyos vállalásaitól. Véleményük szerint ez a visszalépés Modi 2014-es hatalomra kerülése óta felgyorsult. Azzal is vádolják populistának nevezett kormányát, hogy korlátlan politikai hatalmát a demokratikus szabadságjogok aláásására használja, és hindu nacionalista programjának követésével foglalkozik.

Modi beszédében egyúttal ígéretet tett a korrupció és a nepotizmus felszámolására, mert szerinte ezek visszavetik a fejlődést.

 

Borítókép: nemzeti színű zászlót lengetnek indiai katonák a brit gyarmati uralom alóli felszabadulás 75. évfordulójára készülve Kolkatában 2022. augusztus 12-én (Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.