Új vírus jelent meg Kínában

A kutatók nem jelentettek halálesetet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 10. 14:13
Oláhné Horváth Borbála; Adamcsik Orsolya
Nagykanizsa, 2020. május 22. Oláhné Horváth Borbála (b) és Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernõ Víztechnológiai Kutató-Fejlesztõ Központ kutatói szennyvízbõl készítenek a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Mol együttmûködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekbõl. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincöten fertőződtek meg egy újonnan felfedezett, állatról emberre terjedő vírussal Kínában – jelentették hírügynökségek szerdán kínai, szingapúri és ausztrál kutatók a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban megjelent tanulmányaira hivatkozva.

A langya henipavírus (LayV) nevű kórokozót Santung és Henan tartományban mutatták ki. A fertőzöttek közül többen gazdák voltak, akik nap mint nap közvetlenül érintkeztek állatokkal.

A fertőzéseket 2018 vége és 2021 eleje között regisztrálták. Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus emberről emberre is terjedne. A kutatók nem jelentettek halálesetet.

A 35 betegből 26 szervezetében kizárólag a langya henipavírust mutatták ki. Ezeknek a betegeknek láz, fáradtság, köhögés és izomfájdalom volt a tünetük. Egyeseknél máj- és vesekárosodást figyeltek meg.

Az állatkísérletek során a vírust főként cickányokban sikerült kimutatni

 – számolt be a pekingi Mikrobiológiai és Járványügyi Intézet munkatársa, Vej Liu vezette kutatócsoport.

A vírus vélhetőleg állati eredetű, és elszórtan fordul elő emberben. Ugyanakkor a szakértők szerint további kutatások szükségesek a kórokozó természetének felderítésére.

 

Borítókép: lllusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.