Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Lapozó: Újabb áramársokk várható Svédországban, nem működik egy atomreaktor

Franciaország rábólinthat a spanyol–német gázvezeték megépítésére · Bombázzák az oroszok Ukrajna déli és keleti részeit, folytatódnak a harcok Herszon megyében · A francia kormány növeli az üzemanyagár-támogatást · Újabb áramársokk várható Svédországban, nem működik egy atomreaktor · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM2022. 08. 31. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország rábólinthat a spanyol–német gázvezeték megépítésére

Párizs a kezdeti vonakodás után kedden közölte, hogy nyitott a Katalóniából induló és a Pireneusokon át Franciaországba vezető Midcat gázvezeték megépítésére. Bruno Le Maire gazdasági miniszter azt mondta: elemezni fogják Spanyolország és Németország javaslatát az infrastruktúra kialakításáról. A Midcat gázvezeték megépítése túl drága lett volna, ezért évekkel ezelőtt – elsősorban a franciák érdeklődésének hiánya miatt – meghiúsult. Most azonban az orosz–ukrán háború miatt kialakult gázválságban egy ibériai összeköttetés óriási segítséget jelentene Európának. Le Maire alig néhány órával azután nyilatkozott a tervekről, hogy Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár a Meseberg-palotában találkozott egymással, ahol megerősítették az újonnan született energiaszövetséget. Scholz hangsúlyozta, hogy kormánya teljes mértékben támogatja a Midcat-vezetéket mint az európai gázellátás hosszú távú megoldását. Sánchez pedig kiemelte, hogy Spanyolország kész szolidaritást vállalni, és válaszolni barátai és testvérországai segélykiáltására, amelyek Putyin elfogadhatatlan zsarolásától szenvednek. Teresa Ribera energiaügyi miniszter örömmel fogadta a francia álláspont megváltozását. Szerinte Le Maire szavai arra utalnak, hogy Franciaország is hajlandó a közös érdekek képviseletére és a megoldások keresésre. A Midcat gázvezetéken keresztül meg lehetne duplázni a gázszállítást Spanyolország és Franciaország között. Évente körülbelül 7500 millió köbméter gáz áramolhatna mindkét irányba. A spanyolok emellett elkötelezettek, hogy a jövőben a Midcaton zöldhidrogént is szállítsanak.

Forrás: Rtve.es, Rtve.es

Bombázzák az oroszok Ukrajna déli és keleti részeit, folytatódnak a harcok Herszon megyében

Az orosz megszállók továbbra is bombázzák Ukrajna déli és keleti részén fekvő településeit, Herszon megyében az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásba lendültek. A harcok a térség egész területén folytatódnak, az ellenség hidakat semmisített meg – jelentette a területi katonai adminisztráció (parancsnokság) augusztus 30-án reggel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál információi szerint Herszon megyében folytatódtak a rakétatámadások. A régió szinte teljes terültén heves harcok dúlnak. Az ukrán fegyveres erők különböző irányokba indítottak támadó akciókat. A megszállók sms-ben utasították a helyi lakosokat, hogy hagyják el munkahelyüket. Az ukrán fegyveres erők számos lőszerraktárt semmisítettek meg, illetve az Antonivszkij vasúti és közúti, valamint a Novokakhovszki hidakat is. Csak a gyalogátkelőhelyek maradtak érintetlenül.

Oroszország rakétatámadást indított Zaporizzsja városa ellen augusztus 30-án hajnali 4 órakor, a jelenlegi adatok szerint nincs áldozata a támadásnak. Csernyihiv megyében az orosz erők tüzérséggel lőtték a Novgorod-Sziverszkij térséget. Áldozatokról és anyagi károkról egyelőre nincs hír. Szumi területen augusztus 29-én négyszer bombázták a régió területét. Áldozatokról és anyagi károkról egyelőre itt sincs hír. Donyeck megyében viszont az elmúlt egy nap alatt két civil vesztette életét és négyen megsérültek. Sérültekről vagy áldozattokról nem érkezett hír. A régió gáz-, részben víz- és áramellátás nélkül maradt. Folytatódik a lakosság evakuálása. Mikolajiv városát 16 S–300-as légvédelmi rakéta hatalmas lövedékei bombázták. Számos lakás- és tömbház, közlekedési infrastruktúra rongálódott meg. A támadásban ketten vesztették életüket és 24-en sérültek meg. Napközben a Cservone nevű települést bombázták, az ottani a gázvezeték egy része megsemmisült. A szomszédos Kalinyivka település határában azonban a bombázás következtében tűz keletkezett, sérülés nem történt.

Forrás: Pravda.com.ua

A francia kormány növeli az üzemanyagár-támogatást

A francia kormány szeptember elsejétől 18 eurócentről 30 eurócentre (hozzávetőleg 120 forintra) növeli a benzinkutakon az üzemanyagok literenkénti árából közvetlenül levont kedvezmény mértékét. A megnövelt ártámogatás azonban csak december végéig lesz elérhető. A kedvezményt meghosszabbíthatják 2023 januárjától, de csak akkor, ha az üzemanyagok árában újabb drasztikus emelkedés következik be. A 30 eurócentes állami ártámogatás hozzáadódik az egyes benzinkúthálózatok által kínált kedvezményekhez. A TotalEnergies például literenként 20 eurócenttel járul hozzá a francia autósok tankolásához szeptemberben és októberben, viszont az év utolsó két hónapjában az árkedvezmény 10 eurócentre csökken. Augusztus 31-én az E5-ös benzin literenkénti átlagára – a kedvezmények levonása nélkül – 1,97 euró (hozzávetőleg 792 forint), a dízelért pedig 2,17 eurót, azaz hozzávetőleg 872 forintnak megfelelő összeget kell fizetni a franciaországi benzinkutakon.

Forrás: Bfmtv.com

Újabb áramársokk várható Svédországban, nem működik egy atomreaktor

Nem indítható újra a svédországi Ringhals atomerőmű 4-es reaktora, így az ősszel sem fog üzemelni. A reaktort augusztus közepén állították le éves karbantartás és üzemanyagcsere miatt. A kötelező vizsgálat során megsérült egy nyomásszabályozó, amely az erőmű egyik fő alkatrésze. A javítás becslések szerint három hónapig tart majd. Anna Collin, a Ringhals atomerőmű sajtószóvivője azt mondta a TT hírügynökségnek, hogy a szabályozó hibáját hétfőn fedezték fel, ami hatással van a létesítmény működésére, ugyanakkor a biztonságra nem. Az atomerőmű két reaktorát, az 1-est és a 2-est az elmúlt években politikai okokból idő előtt végleg leállították. A Ringhals 4 egy 1120 megawatt teljesítményű reaktor, ami képes Göteborg teljes áramszükségletét akár duplán is kielégíteni. Christian Holtz, a Merlin & Metis tanácsadó cég villamosenergia-piaci elemzője szerint két okból is jelentős hatása lesz az árakra az atomreaktor kiesése. Az egyik az, hogy Dél-Svédországban csökken az áramtermelés, ami azt jelenti, hogy erősebb lesz az árkapcsolat a kontinenssel. Véleménye szerint – bár már Svédországban is nagyot ugrott az áramár – még mindig lényegesen olcsóbb a tarifa a svéd háztartásokban, mint például Németországban, Hollandiában, illetve Franciaországban. A leállás másik árbefolyásoló következménye, hogy csökken az átviteli kapacitás Svédország északi irányából dél felé. „Ennek az az oka, hogy technikai nehézségek sora lép fel, amikor a termelés csökken Ringhalsban. Már a Ringhals 1 és 2 leállításakor láthattuk, hogy az átviteli kapacitás csökkent, de most, amikor a 4-es sem működik, a helyzet még rosszabb lesz” – vélekedett a szakértő.

Forrás: Svenska Dagbladet

Borítókép: Ringhals atomerőmű (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.