Lapozó: Gázfogyasztási kvóta-kereskedelmet vezetne be Franciaország

Egymilliárd koronás támogatási csomagban küld fegyvereket Svédország Ukrajnának · Némileg mérséklődött az infláció augusztusban Spanyolországban · A síszezon is veszélybe kerül Olaszországban az energetikai vészhelyzet miatt · Gázfogyasztási kvóta-kereskedelmet vezetne be Franciaország. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: MEDIAWORKS-HÍRCENTRUM2022. 08. 30. 16:04
Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd koronás támogatási csomagban küld fegyvereket Svédország Ukrajnának

Stockholm újabb katonai támogatásról biztosította Kijevet, mintegy egymilliárd korona (38,7 milliárd forint) értékben – jelentette be a miniszterelnök, Magdalena Andersson hétfőn, miután Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt. A támogatás felét fegyverek formájában juttatja el Svédország a háború sújtotta országba, de egyelőre még nem világos, pontosan mit küld Ukrajnába. Ukrajna „kívánságlistájának” elején az Archer névre hallgató tüzérségi rendszer áll, ezt Kuleba jelentette be svédországi látogatásán. A svéd védelmi miniszter, Peter Hultqvist az EU-s védelmi miniszterek Prágában zajló informális találkozóján azt nyilatkozta, hogy országa hosszú távon akarja Ukrajnát támogatni, ugyanakkor nem kívánt részletekbe bocsátkozni, milyen fegyverrendszerekkel teszik ezt meg.

Forrás: SVT

Némileg mérséklődött az infláció augusztusban Spanyolországban

A spanyol országos statisztikai intézet előzetes adatai szerint a júliusi 10,8-ról 10,4 százalékra csökkent a pénzromlás mértéke, ami elsősorban az olcsóbb üzemanyagoknak köszönhető. Azonban hiába a javulás, még mindig az elmúlt harminc év legdrámaibb adatait kellett nyilvántartásba venni: 1984 szeptembere óta nem regisztráltak ilyen mértékű inflációt. Bár a benzin és a gázolaj ára lejjebb kúszott az elmúlt hónapokban tapasztalt 2 eurós lélektani határtól, azonban kiugróan drágult ismét az áram, valamint tovább emelkedtek az élelmiszerárak is, többet kellett költeni az éttermekben és magasabb áron értékesítették a turisztikai csomagokat is. Az augusztusi négytizedes mérséklődéssel az infláció három hónapos emelkedő sorozatot zár le a dél-európai országban: májusban 8,7 százalékra nőtt, júniusban átlépte a két számjegyű határt és 10,2 százalékra emelkedett, júliusban pedig már 10,8-ra ugrott az áremelkedés.

Forrás: Rtve.es

A síszezon is veszélybe kerül Olaszországban az energetikai vészhelyzet miatt

Meghúzta a vészharangot az olasz sífelvonókat működtető vállalatokat tömörítő egyesület elnöke, Valeria Ghezzi. Az elszállt energiaárak a téli síszezonra is drámai hatással lesznek. A síparadicsomok a jelenlegi tervek szerint idén is megnyitnak, azonban nem kizárt, hogy a megemelkedett költségek miatt egyes felvonók nem működnek majd. A hegyi turizmust is hátrányosan érintené a felvonók leállása. Egy 15 személyes, két kilométeres távon működő síkabin július havi költsége 12 ezer euró volt 2021-ben. Egy év múlva a fenti költség közel háromszorosára emelkedett, elérte a 34 ezer eurót. A felvonóhálózat októbertől húsvétig tartó szezonális működtetésének költsége 450 ezer euró körül mozgott, míg idén meghaladja az 1,002 millió eurót. Nemcsak a kabinok, libegők, kötélpályák, hanem a hóágyúk működtetése is rengeteg energiát emészt fel, utóbbi a változó időjárási viszonyok miatt nélkülözhetetlen. A megemelkedett energiaárak a síbérletek és egyéb szolgáltatások tarifáinak megemelésére kényszeríti az ágazatot. A síbérletek húszszázalékos drágulása esetén üresen maradnának a sípályák. Az ágazat védelmében felszólaló Ghezzi EU-s beavatkozást sürget a szektor megmentésére. A felvonóhálózatok leállása ráadásul a téli turizmus többi szereplőjére is kihatna, a hegyi éttermek, szállodák, sífelszerelés-kölcsönzők is üresen maradnának.

Forrás: Agi.it

Gázfogyasztási kvóta-kereskedelmet vezetne be Franciaország

A karbonpiacokon jól ismert kibocsátáskereskedelem elvén működő gázfogyasztási kvótákat és azok kereskedelmét vezetné be a francia kormány. Az ipari földgázfogyasztás csökkentését célzó intézkedés kizárólag a francia ipar nagy gázfogyasztó szektoraira és vállalataira vonatkozna, amelyek a szén-dioxid-kvótakereskedelem rendszerében már eleve otthonosan mozognak. Roland Lescure iparért felelős miniszterhelyettes a BFMTV hírtelevíziónak elmondta, hogy a földgázfogyasztás kvótakereskedelmével – amely egyelőre kidolgozás alatt áll – a francia kormány tíz százalékkal mérsékelné a nagy gázfogyasztók energiafelhasználását, reményeik szerint anélkül, hogy a túlfogyasztókat termelésük ideiglenes felfüggesztésére kellene kötelezni. A bejelentéssel egy időben Élisabeth Borne miniszterelnök ismét energiajózanságra szólította fel a franciaországi nagyvállalatokat, valamint arra, hogy még szeptemberben dolgozzák ki, milyen lépésekkel tudják a már korábban bevezetett, az energiafelhasználást csökkentő intézkedések körét kibővíteni. A kormányfő jelezte, hogy a vállalatok önkéntes megszorító intézkedéseire azért van továbbra is szükség, hogy ne a kormánynak kelljen kiporcióznia az ipari szereplők energia-fejadagjait. Az egyes javaslatokat a kormány októberben vizsgálja meg. A francia kormány arra a forgatókönyvre is készül, hogy Oroszország a közeljövőben esetleg végleg elzárja a földgázcsapokat. A többségi állami tulajdonú francia energiaipari vállalat, az Engie kedden közleményben jelentette be, hogy a Gazprom a gázszállításainak további és azonnali csökkentéséről tájékoztatta francia partnerét. Az Engie közleménye szerint a Gazprom döntésének hátterében a felek között fennálló, a szerződések alkalmazásával kapcsolatos nézeteltérés áll.

Forrás: Bfmtv.com, Bfmtv.com, Lefigaro.fr

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.