Az ellentüntetők és a rendőrök összecsapásával végződött a belgrádi Europride

A szerb hatóságok hatvannégy embert előállítottak, az összecsapásokban tíz rendőr megsérült.

Magyar Nemzet
2022. 09. 18. 15:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat embert vett őrizetbe a szerb rendőrség szombaton, miután mégis megtartották a szerb kormány által betiltott nemzetközi Europride-felvonulást − számoltak be a nemzetközi sajtóorgánumok. Alekszandar Vucsics szerb elnök éppen az ultranacionalista és szélsőséges csoportok fenyegetései miatt döntött úgy, hogy nem engedélyezik a vonulás megrendezését, azonban a szervezők ennek ellenére pár száz méterrel arrább mégis megtartották azt. A felvonuláson pár százan vettek részt.

Az ellentüntetők összecsaptak a helyszínt biztosító rendőrökkel, amelyben tíz rendőr megsérült. Ana Brnabics, a homoszexualitását nyíltan vállaló szerb miniszterelnök közlése szerint 64 embert állítottak elő a zavargások után, ettől függetlenül pozitívan értékelte az eseményeket. 

5200 rendőrt vezényeltünk az utcákra, mindössze két incidens történt és a hatóságok ezeket is megfelelően reagálták le, biztosították, hogy ne fajuljanak el az események

− fogalmazott Brnabics. 

Boszkó Obradovics szerb parlamenti képviselő Twitter-bejegyzésében reagált az eseményekre. Mint írta, a rendezvény keresztényellenes értékeket képvisel, valamint előrevetíti Szerbia NATO általi teljes megszállását. 

Az Europride szervezői még három évvel ezelőtt választották ki a szerb fővárost, mint helyszínt, azzal a céllal, hogy megmutassák, egy hagyományosan konzervatív és keresztény értékekre épülő szláv országban is meg lehet tartani a felvonulást. 

Az Európai Unió politikusai és más nyugati tisztviselők az elmúlt hetekben folyamatosan nyomás alatt tartották a szerb kormányt annak érdekében, hogy engedélyezze a rendezvény megtartását,

azonban Vucsics elnök a szélsőséges csoportok fenyegetéseire, valamint az energiaválságra hivatkozva rendre megtagadta kérésüket. 

Borítókép: A szombati felvonulás résztvevői (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.