időjárás -3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Egyelőre nem lesz népszavazás a monarchia fenntartásáról Ausztráliában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.11. 14:27 2022.09.11. 14:32
Egyelőre nem lesz népszavazás a monarchia fenntartásáról Ausztráliában

A néhai II Erzsébet királynő iránti tiszteletből Ausztráliában egyelőre nem tartanak népszavazást a monarchia fenntartásáról – jelentette ki vasárnap az ausztrál miniszterelnök. Anthony Albanese a Sky News brit televíziós csatornának adott interjújában azt mondta:

Alkotmányos kérdések helyett most annak van ideje, hogy lerójuk kegyeletüket az elhunyt uralkodó előtt, valamint hálánkat fejezzük ki azon szolgálatokért, melyeket II. Erzsébet Ausztráliának, a Nemzetközösségnek, valamint a világnak tett.

Albanese a tervek szerint személyesen vesz részt a királynő szeptember 19-i temetésén. A miniszterelnök korábban többször hangoztatta, hogy tervei között szerepel Ausztrália köztársasággá alakítása, szerinte ugyanis minden ausztrál állampolgárnak meg kell adni az esélyt, hogy az ország államfője lehessen. 

A kérdésről 1999-ben tartottak népszavazást, ekkor a szavazók 55 százaléka a monarchia megtartása mellett foglalt állást.

A brit koronától korábban már több ország szakadt el, jóllehet a Nemzetközösségből egyik sem vált ki: Guyana 1970-ben, Trinidad és Tobago 1976-ban, a Dominikai Közösség is 1978-ban, tavaly novemberben pedig a karib-tengeri Barbados is a köztársaság intézménye mellett döntött.

Borítókép: II. Erzsébet brit uralkodó tiszteletére elhelyezett virágok a sydneyi kormányhivatal kerítésénél 2022. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.