Egyelőre nem lesz népszavazás a monarchia fenntartásáról Ausztráliában

Az ausztrál kormányfő szerint alkotmányos kérdések helyett most a megemlékezésnek van itt az ideje.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 11. 14:27
II. ERZSÉBET
Sydney, 2022. szeptember 9. II. Erzsébet brit uralkodó tiszteletére elhelyezett virágok a sydneyi kormányhivatal kerítésénél 2022. szeptember 9-én. A királynõ életének 97., uralkodásának 71. évében a skóciai Balmoral kastélyában hunyt el. II. Erzsébet brit uralkodó életének 97., uralkodásának 71. évében szeptember 8-án hunyt el a skóciai Balmoral kastélyában. MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi Fotó: Bianca De Marchi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A néhai II Erzsébet királynő iránti tiszteletből Ausztráliában egyelőre nem tartanak népszavazást a monarchia fenntartásáról – jelentette ki vasárnap az ausztrál miniszterelnök. Anthony Albanese a Sky News brit televíziós csatornának adott interjújában azt mondta:

Alkotmányos kérdések helyett most annak van ideje, hogy lerójuk kegyeletüket az elhunyt uralkodó előtt, valamint hálánkat fejezzük ki azon szolgálatokért, melyeket II. Erzsébet Ausztráliának, a Nemzetközösségnek, valamint a világnak tett.

Albanese a tervek szerint személyesen vesz részt a királynő szeptember 19-i temetésén. A miniszterelnök korábban többször hangoztatta, hogy tervei között szerepel Ausztrália köztársasággá alakítása, szerinte ugyanis minden ausztrál állampolgárnak meg kell adni az esélyt, hogy az ország államfője lehessen. 

A kérdésről 1999-ben tartottak népszavazást, ekkor a szavazók 55 százaléka a monarchia megtartása mellett foglalt állást.

A brit koronától korábban már több ország szakadt el, jóllehet a Nemzetközösségből egyik sem vált ki: Guyana 1970-ben, Trinidad és Tobago 1976-ban, a Dominikai Közösség is 1978-ban, tavaly novemberben pedig a karib-tengeri Barbados is a köztársaság intézménye mellett döntött.

Borítókép: II. Erzsébet brit uralkodó tiszteletére elhelyezett virágok a sydneyi kormányhivatal kerítésénél 2022. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA-AAP/Bianca De Marchi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.