Megingathatja a Nemzetközösség egységét III. Károly trónra lépése

Az egykori brit gyarmatokban máris felerősödtek a monarchiaellenes és a jóvátételt követelő hangok.

2022. 09. 11. 8:20
London, 2022. szeptember 9. III. Károly brit király és a felesége, Kamilla királyné a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota elõtt összegyûlt tömegnek integet 2022. szeptember 9-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynõ az elõzõ nap, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Édesanyja, II. Erzsébet halálával III. Károly nemcsak az Egyesült Királyság, hanem további tizennégy ország uralkodói címét is megörökölte. A Nemzetközösségen, vagyis a brit birodalomból kialakult államok szervezetén belüli nemzetközösségi királyságok azok a monarchiák, amelyek saját királyuknak tekintik az Egyesült Királyság államfőjét. 

III. Károly trónra lépésével ugyanakkor felerősödtek a monarchiaellenes hangok is a korábbi brit gyarmatokban. 

– Jelenleg mindenképp támogatnám, hogy az országunk köztársasággá váljon – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Allen Chastanet, a Karib-térségben található Saint Lucia korábbi miniszterelnöke. 

Az ugyancsak karibi Jamaica szintén jelezte, követné Barbados példáját, amely tavaly szakadt el végleg a brit monarchiától, kikiáltva ezzel a köztársasági államformát. 

Remélem, hogy a miniszterelnökünk gyorsabban cselekszik most, hogy új az uralkodó

– jelentette ki a jamaicai parlament egyik képviselője, Mikael Phillips, aki 2020-ban indítványt nyújtott be, hogy az országa köztársasággá válhasson. Egy augusztusi felmérés szerint a jamaicai lakosok 56 százaléka támogatja, hogy országukban leváltsák államfői szerepéből a brit uralkodót – derült ki a Reuters beszámolójából. A korábbi gyarmatok ráadásul nemcsak a monarchia eltörlését követelik, hanem azt is, hogy az Egyesült Királyság fizessen nekik jóvátételt a rabszolgaságért.

Az uralkodóváltás jó alkalom lehet a térségünk jóvátételéről szóló tárgyalásainak előmozdítására

 – vélte Niambi Hall-Campbell, a bahama-szigeteki jóvátételi bizottság elnöke.

Mindebből pedig úgy tűnik, a királyi család feladhatja reményeit, hogy II. Erzsébet platinajubileuma, azaz uralkodásának 70. éve segített az összetartozás megerősítésében. A jeles alkalomból – és a Nemzetközösség széthullásának megakadályozását is célul kitűzve – Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegné karibi körutat tett, míg Károly és felesége, Camilla Kanadába utazott idén tavasszal.

Egy áprilisi felmérésben a kanadaiaknak csupán 34 százaléka mondta azt, hogy támogatja az alkotmányos monarchia fenntartását, ha Károly veszi át a trónt. Az akkori herceg megítélése ugyanis meglehetősen negatív volt, a lakosok mindössze 29 százaléka szimpatizált Károllyal. Ahogyan lapunk is megírta: a jelenlegi királyra igen sokan tekintettek ellenszenvvel, miután kiderült, Diana hercegnével kötött házassága Camilla miatt ment tönkre. 

II. Erzsébet, az állandóság jelképének eltávozásával tehát lezárult egy hosszú, stabil korszak, amely megingathatja a Nemzetközösség egységét is.

 

 

Borítókép: III. Károly és felesége, Camilla királyné a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota előtt összegyűlt tömegnek integet 2022. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.