Hivatalosan is királlyá kiáltották ki III. Károlyt

A ceremónián az Egyesült Királyság új uralkodója esküt tett: folytatja édesanyja nagyszerű örökségét.

Forrás: BBC2022. 09. 10. 11:38
null
Britain's Prince William, Prince of Wales (L) and Britain's Camilla, Queen Consort (2L) listen as Britain's King Charles III speaks during a meeting of the Accession Council in the Thrown Room inside St James's Palace in London on September 10, 2022, to proclaim him as the new King. - Britain's Charles III was officially proclaimed King in a ceremony on Saturday, a day after he vowed in his first speech to mourning subjects that he would emulate his "darling mama", Queen Elizabeth II who died on September 8. (Photo by Jonathan Brady / POOL / AFP) Fotó: AFP/Jonathan Brady
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is királlyá kiáltották ki II. Erzsébet elsőszülött fiát, Károlyt – számolt be róla a BBC brit közszolgálati média.

III. Károly már édesanyja halálának pillanatától kezdve az Egyesült Királyság új uralkodója, ám a trónutódlási tanács hivatalosan is kinevezte az új királyt.

Ezt az eseményt már az uralkodó elhunytának másnapján meg szokták tartani, mivel azonban a királynő halálát csütörtökön este jelentették be, a protokolláris történéseket mind egy nappal későbbre halasztották. Ez alapján az új uralkodó, III. Károly nem a tragikus esemény napján, hanem pénteken intézett televíziós beszédet a nemzethez.

A szombati Szent Jakab-palotában, Károly volt londoni rezidenciáján, megtartott ceremónián a tanács kétszáz magas rangú tisztségviselője jelent meg, köztük a Privy Council, vagyis a mindenkori uralkodó tanácsadó testületének tagjai is. A résztvevők között volt több korábbi brit kormányfő, például Boris Johnson, Theresa May és David Cameron, illetve tizennégy olyan miniszter is, akik a nemzetközösségi királyságokból érkeztek – vagyis a Nemzetközösség azon országaiból, amelyek uralkodója a brit király. Az ünnepélyes eseményen jelen volt továbbá III. Károly felesége, Camilla királyné, és az uralkodó fia, Vilmos herceg, az új trónörökös is. 

A szertartás első felében a királynőt elhunytnak nyilvánították, és kikiáltották az új uralkodót.

Károly Fülöp Artúr György herceg így hivatalosan is III. Károly király. 

Az egész világ együtt érez velem a mindannyiunkat ért pótolhatatlan veszteség miatt. Édesanyám az élethosszig tartó szeretet és az önzetlen szolgálat példáját adta családjának, a királyságnak és a Nemzetközösségnek

 – emlékezett meg az elhunyt királynőről III. Károly a ceremónián. 

Tudatában vagyok ennek a nagyszerű örökségnek, valamint az uralkodással járó kötelességeknek és a súlyos felelősségnek is, amelyet ezennel én viselek

 – fogalmazott. III. Károly ezután arról beszélt, mennyire bátorítja őt szeretett felesége állandó támogatása. A király végül letette esküjét, amelyet a tanúk, többek között Vilmos herceg és Camilla királyné is aláírt.

A ceremónia második felében a trónutódlási tanács tagjai felsorakoztak, hogy üdvözöljék az új uralkodót, miközben a brit polgárokat is beengedték a palota udvarára, hogy élőben hallgathassák meg, ahogy kinyilvánítják új uralkodójukat. 

A Szent Jakab-palota udvarán várakozó tömeg szeptember 10-én. Fotó: AFP/Richard Heathcote

A kiáltványt ugyanis a Szent-Jakab palota erkélyén is felolvasták, csakúgy mint Észak-Írországban, Skóciában és Walesben. Ezt követően felcsendült a nemzeti himnusz, a God Save the King (Isten óvja a királyt), majd fegyveres tisztelgésre került sor a londoni Hyde Parkban és a Towernél. A zászlók pedig ismét teljes árbócra emelkedtek, és egy teljes napig úgy is maradnak. A történelmi szertartást most először közvetítették a televízióban is.

Az új király első intézkedésével munkaszüneti nappá nyilvánította édesanyja temetésének napját, amelyet egyelőre az udvar még nem ismertetett.

III. Károly koronázási ceremóniájáig pedig várhatóan még több hónapot várni kell. II. Erzsébetet 1953-ban édesapja, VI. György halála után csupán tizenhat hónappal koronázták meg.

Borítókép: III. Károly brit király, Vilmos herceg és Camilla királyné a Szent Jakab-palotában 2022. szeptember 10-én (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.