Kiderült, mi van a 2500 éves bronzedényekben

Komoly vitákat okozott a régészek között, hogy vajon mi lehet az a ragacsos anyag, amelyet a Dél-Olaszországból származó 2500 éves kancsók alján fedeztek fel. Most végre sikerült azonosítani, hogy a maradvány: méz.

Forrás: Múlt-kor2025. 07. 31. 14:26
Kiderült, hogy mi van a 2500 éves bronzedényekben Fotó: Luciana da Costa Carvalho Forrás: Live Science
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A méz már akkoriban is szuperélelmiszer volt

Luciana da Costa Carvalho, az Oxfordi Egyetem vegyésze és kollégái azonban úgy döntöttek, hogy kihasználják a kémiai elemzési technikák fejlődését, és újra felvetik a ragacsos anyag eredetének kérdését. 

Az is egyfajta támpont volt, hogy az ókori görögök úgy gondolták, a méz – mai szóhasználattal – szuperélelmiszer

– mondta Carvalho. Így aztán a vegyészekből és régészekből álló csapat ismét megvizsgálta a maradványokat. A legmodernebb technológiákat alkalmazták a pasztaszerű anyag elemzéséhez.

Méhpempő, peptid, fruktóz

A tömegspektrometria – ez egy olyan technika, amellyel különböző molekulákat és vegyületeket lehet azonosítani – segítségével először azonosítottak ép hexózcukrokat. A friss méz körülbelül 79 százalékban hexózcukrokból áll – írták a kutatók a tanulmányban –, a legnagyobb mennyiségben fruktózból. Az ősi mintában lévő fehérjék elemzése kimutatta a méhpempő, a dolgozó méhek által termelt tejszerű váladék jelenlétét. 

A vegyi elemzés kimutatta, hogy mézet rejtenek az ókori edények. Fotó: Tomaz Stolfa/Flickr

A kutatók peptideket – rövid aminosavláncokat, amelyek a fehérjék kisebb változatai – is találtak, amelyek csak egy méhfajra, az európai méhre (Apis mellifera) jellemzők. 

Nem szabad feladni!

Ezeket az elemzéseket összegezve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Kr. e. VI. századi Paestum városában talált edények eredetileg mézet tartalmaztak. A kutatók rézionokat is azonosítottak a mézkeverékben. Mivel ezek az ionok biocid hatásúak, vagyis képesek elpusztítani a mikroorganizmusokat, „jelenlétük hozzájárulhatott a cukrok megőrzéséhez a maradék felületén”– mondta Carvalho.

A szicíliai lelőhely, ahol rábukkantak a 2500 éves mézesbödönökre. Fotó: Live Science

Ez potenciálisan magyarázatot adhat arra, hogy a méz hogyan tartott ki több ezer évig. A most közzétett tanulmány azt mutatja, hogy „van értelme a múzeumi gyűjtemények újbóli elemzésének, mert az analitikai technikák folyamatosan fejlődnek” – összegezte a kutatást Luciana da Costa Carvalho.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.