III. Károly ugyanolyan elkötelezettséggel kívánja szolgálni hazáját, mint édesanyja

A király uralkodóként első ízben szólt az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népeihez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 09. 19:50
II. ERZSÉBET; III. KÁROLY
London, 2022. szeptember 9. III. Károly brit király és a felesége, Kamilla királyné a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota elõtt összegyûlt tömegnek integet 2022. szeptember 9-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynõ az elõzõ nap, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meleg szavakkal emlékezett meg elhunyt édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről péntek esti televíziós beszédében III. Károly brit uralkodó. A király, aki uralkodóként első ízben szólt az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez, közölte:

élete hátralévő éveiben ugyanolyan elkötelezettséggel szolgálja nemzeteit, ahogy ezt édesanyja tette.

Károly hivatalosan bejelentette azt is, hogy trónra lépésével elsőszülött fiára, Vilmos trónörökösre száll a walesi hercegi cím, amelyet eddig ő viselt.

Azt a hagyományt, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd angol király honosította meg a XIV. század elején. Vilmos feleségét, Katalint ezentúl a walesi hercegnői cím illeti meg – tette hozzá tízperces televíziós beszédében a 73 esztendős brit uralkodó.

II. Erzsébet királynőt csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. III. Károly király péntek délután Balmoralból repülőgéppel Londonba indult, és este a Buckingham-palotában audiencián fogadja Liz Truss miniszterelnököt.

A londoni alsóház péntek délelőttre tervezett vitáját törölték, és a képviselők délután késő estig tartó ülést kezdtek, megemlékező felszólalásokkal adózva II. Erzsébet királynő emlékének.

Liz Truss a nyitó felszólalásában úgy fogalmazott: II. Erzsébet királynő hazája legnagyszerűbb vezetői közé tartozott, életében több mint száz országot keresett fel, és ő volt az Egyesült Királyság első számú diplomatája.

Borítókép: III. Károly brit király és a felesége, Camilla királyné a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota előtt összegyűlt tömegnek integet 2022. szeptember 9-én (Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.