időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Emelkedik az iráni kormányellenes tüntetések áldozatainak száma

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.22. 14:25 2022.09.22. 14:51
Emelkedik az iráni kormányellenes tüntetések áldozatainak száma

Tizenegyre emelkedett az iráni kormányellenes tüntetéseken meghaltak száma csütörtökön, az emberek azért vonultak utcára, hogy tiltakozzanak, amiért az erkölcsrendészeti letartóztatás alatt meghalt egy fiatal nő. A hat napja tartó demonstrációkban hét tüntető, valamint a biztonsági erők négy tagja vesztette életét a hivatalos adatok szerint. Tiltakozásokat jelentettek Teherán mellett az északnyugati Tebríz, a közép-iráni Kazvín és Siráz, valamint az északkeleti Meshed városából is. A Twitteren megjelent képsorok azt mutatják, hogy több helyen – köztük a fővárosban is – a tüntetők rendőrőrsöket gyújtottak fel.

 

Több videófelvételen – amelyek hitelességét nem sikerült megállapítani – az látszik, hogy a rendőrök éles lőszert is bevetnek.

 

A Fársz iráni félhivatalos hírügynökség úgy tudja, hogy a hét tüntetőt szerdán Kazvínban késsel ölték meg. A hatóságok tagadták, hogy közük lenne a tiltakozók halálához, és azt állították, a biztonsági erők tagjait – köztük a Baszidzs nevű önkéntes paramilitáris alakulat három, más források szerint két emberét – „rendbontók” ölték meg. Helyszíni beszámolók szerint az emberek nemcsak Ali Hámenei ajatollahot, az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjét szidalmazták, hanem fiát, Modzstaba Hámeneit is, akit sokan az ajatollah utódjának tartanak. Mindeközben az iráni Forradalmi Gárda felszólította az ország főügyészét, kezdeményezzen vizsgálatot „a hamis hírek terjesztői ellen”.

 

A síita államban azt követően robbantak ki demonstrációk, hogy egy kurd származású fiatal nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet múlt hét kedden őrizetbe vett, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg.

 

Az iráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg, a hatóságok pedig „külföldi ügynököket” és más országok titkosszolgálatait vádolnak a tüntetések megszervezésével. Az internet-hozzáférést monitorozó NetBlocks civil szervezet szerdán azt közölte, hogy az országban erősen korlátozták az internethozzáférést. A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta elvileg kötelező a nőknek, de ezt az előírást az évtizedek során főként a nagyvárosokban rengetegen megszegték. Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, az iráni vezetés és az erkölcsrendőrség azonban egyaránt kitart a szabályok betartatása mellett.

Borítókép: felgyújtott szemeteskonténerek égnek az úttest közepén Teheránban 2022. szeptember 20-án (Fotó: MTI/AP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.