Hatékony a görög bevándorlásellenes fellépés

Athén az idén több mint 150 ezer migránst állított meg a határain.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 04. 18:26
null
Kapszali, 2022. augusztus 17. Vitorlással érkezõ illegális bevándorlókat a görög parti õrség emberei õriznek a Kíthira-szigeten fekvõ Kapszali kikötõjében 2022. augusztus 17-én. Ezen a napon ez volt a görög szigetre érkezõ második vitorlás, az elõzõ hajnalban zátonyra futott 97 emberrel a fedélzetén. MTI/AP/kythera.news/Jórgosz Szamiosz Fotó: Jórgosz Szamiosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

GÖRÖGORSZÁG

Görögország az idén több mint 150 ezer illegális bevándorlót utasított el a határain – közölte vasárnap Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter. – Az év eleje óta sikerült 154 102 illegális migráns beutazását meghiúsítani – mondta a tárcavezető az Elefthérosz Tüposz című napilapnak nyilatkozva. Csak augusztusban mintegy ötvenezer határsértőt tartóztattak fel.

A 2019-ben hatalomra került konzervatív görög kormány kiemelt feladatként kezeli a bevándorlás ellenőrzésének kérdését. Athén egyébként augusztusban jelentette be, hogy a 40 kilométer hosszú kerítést további 80 kilométerrel meghosszabbítják az Évrosz határfolyó mentén az illegális bevándorlás megfékezésére. A kormányzati elképzelések között szerepel emellett a hőkamerás megfigyelőrendszer fejlesztése, valamint további 250 határrendész bevetése a török–görög szárazföldi határszakaszon.

Athén azzal vádolja Ankarát, hogy Törökországba érkező migránsok ezreit küldi Görögországba szomszédja destabilizálására. Törökország és Görögország régóta vitatkozik a migráció mellett egyebek között a tengeri határokról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

Forgalmas La Manche csatorna

Összesen 960 illegális bevándorló kelt át szeptember 3-án a La Manche csatornán Nagy-Britanniába húsz csónak fedélzetén – közölte vasárnap a brit védelmi tárca. A minisztérium szerint a 2022-ben érkező migránsok száma feltehetően meg fogja haladni a tavalyi év adatait. Az idén eddig 26 ezernél is több menedékkérőt regisztráltak, míg 2021-ben a számuk összesen 28 526 volt. A legtöbb illegális bevándorlót havi bontásban az idén augusztusban jegyezték fel: 189 csónakkal érkezett 8644 migránst regisztráltak. (MTI)

Borítókép: Vitorlással érkező illegális bevándorlókat őriznek a görög parti őrség emberei a Kíthira-szigeten fekvő Kapszali kikötőjében 2022. augusztus 17-én (Fotó: MTI/AP/Kythera.news/Jórgosz Szamiosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.