Jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahu esélye a visszatérésre

A Közös Ligában bekövetkezett pártszakadás megpecsételheti az izraeli választások sorsát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 16. 9:15
NETANJAHU, Benjámin; LAPID, Jaír
Jeruzsálem, 2022. június 30. Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án, miután a 120 képviselõ többsége, 92-en ellenszavazat nélkül megszavazta a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslat végsõ, harmadik változatát is, és éjféltõl a koalíciós megállapodás rotációs egyezségének megfelelõn átmeneti kormány élén Jaír Lapid, a centrista Van jövõ párt vezetõje átveszi a kormányfõi hivatalt Naftali Bennettõl. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája, s ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahunak, a jobboldali Likud párt elnökének az esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

Felbomlott a korábban már bejelentett megállapodás a Hadas, a Balad és a Taál nevű pártok között, váratlanul szétesett az arab pártok Közös Listája az utolsó pillanatban, komoly politikai drámát okozva a ynet értékelése szerint. 

A portál szerint főleg a listán elfoglalt helyeken különböztek össze a politikusok, s végül két külön lista beadása mellett döntöttek: a Hadas és Taál egy listát nyújtott be, s a Balad külön pártként indul a november elsejére kiírt izraeli parlamenti választáson. 

Más helyzetet akartunk, meg akartuk menteni a Közös Listát, ez nagyon sajnálatos

– közölte Ahmed Tibi, a Taál elnöke a változásról.

Ez a pártszakadás megpecsételheti a ynet szerint a 2022-es választások sorsát, ugyanis a korábbi választások adatai alapján a három arab pártból legalább az egyik, vagy Manszúr Abbász Raám nevű pártja, vagy a Balad nem fogja átlépni a 3,25 százalékos bejutási küszöböt. 

Ráadásul a szakértők szerint az eleve csekély arab választási részvétel tovább csökken, ha külön-külön indulnak az arab pártok, miközben az Izrael ötödét kitevő arab kisebbség alacsonyabb választási részvétele a Netanjahu-tábort erősíti.  

Ha nem mondanak le az esetleges kedvezőtlen közvélemény-kutatási eredmények esetén sem a megmérettetésről a választásokig, akkor olyan sok szavazat veszhet kárba indulásukkal, hogy Benjamin Netanjahu jobboldali vallásos tömbjének jelentős esélye lesz megszerezni a kneszet 120 képviselői helyéből legalább 61-et, és ezzel a volt miniszterelnök ismét szűk jobboldali-vallásos kormányt alakíthat a korrupciós pere miatt ellene felállt táborral szemben.

Borítókép: Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök felszólal az izraeli parlamentben, a kneszetben 2022. június 30-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.