Klaus Johannis támogatást ígért a romániai kisebbségeknek

Hitet tett a NATO kulturális sokszínűsége mellett is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 01. 13:33
Romanian President Klaus Iohannis visits Moldova
epa09829874 Romanian President Klaus Iohannis speaks at joint press conference with Moldova's President Maia Sandu during his official visit in Chisinau, Moldova, 16 March 2022. President Iohannis is in Chisinau to support Moldova's effort in accession to the European Union and to aid in the crisis of the refugees of the war in Ukraine. EPA/DUMITRU DORU Fotó: DUMITRU DORU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatást ígért csütörtökön Klaus Johannis, Románia elnöke a romániai zsidóságnak és az országban élő többi nemzeti kisebbségnek céljaik eléréséhez.

Az államfő abból az alkalomból fogalmazott meg üzenetet az antiszemitizmus, a idegengyűlölet és a gyűlöletbeszéd elleni romániai erőfeszítésekről, hogy 145 évvel ezelőtt nevezték ki az első zsidó tisztet Románia hadseregébe. Üzenetét Mihai Somordolea államtanácsos olvasta fel az évforduló alkalmából szervezett rendezvényen.

Felidézte: Mauriciu Brociner, a román hadsereg első zsidó tisztje önkéntesként szolgált az 1877-es függetlenségi háborúban, melyet a román hadsereg az orosszal együtt a Balkán-félszigeten vívott a török hadsereg ellen. Kitért arra, hogy a román katonák ma a legerősebb védelmi szövetség, a NATO kötelékében készülnek. Hozzátette: a NATO egyben értékközösség is, amelyben a kulturális sokszínűség megerősíti és közelíti egymáshoz a feleket.

Johannis szerint a jelenlegi krízisek felerősítik az egyes embercsoportok elleni intoleranciát és erőszakos cselekményeket. Ezeket pedig nem szabad eltűrni.

Az államfő szerint a 2021–2023-as időszakra elfogadott antiszemitizmus, idegengyűlölet, radikalizálódás és gyűlöletbeszéd elleni stratégia már megmutatja eredményeit, és újfent bizonyítja Románia eltökéltségét a tolerancia és a társadalmi egyetértés megőrzése mellett. Úgy vélte: csak a megismerés, a kölcsönös tisztelet által győzedelmeskedhetnek az emberiesség egyetemes értékei, és Románia elkötelezett ezek az értékek mellett.

Köszönöm a zsidó közösségnek a romániai társadalmi éleben való részvételt, és biztosítom e közösség, valamint az országunk területén élő más etnikai csoportok tagjait a teljes támogatásomról céljaik elérésében. Csak együtt járulhatunk hozzá Románia fejlődéséhez

– fogalmazott üzenetében az államfő.

A 2021-ben elfogadott antiszemitizmus, idegengyűlölet, radikalizálódás és gyűlöletbeszéd elleni stratégia a zsidó és a roma kisebbség elleni megnyilvánulások visszaszorítására javasol intézkedéseket.

 

Borítókép: Klaus Johannis államfő Maia Sandu moldáv elnökkel közös sajtótájékoztatóján 2022. március 16-án (Fotó: EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.