Karanténba kerültek az arzénos könyvek

A francia nemzeti könyvtár a biztonság érdekében karantén alá helyezett négy, feltehetően arzénnel szennyezettnek vélt könyvet.

Forrás: The Guardian2024. 04. 25. 18:18
Arsenic in libraries
A Düsseldorfi Egyetem és Állami Könyvtár munkatársa egy szállítóládába helyez egy könyvet, amely arzénnal szennyezett lehet. Fotó: Federico Gambarini Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia nemzeti könyvtár négy XIX. századi könyvet távolított el a polcairól, amelyeknek smaragdzöld borítója vélhetően arzénnel volt tele. 

A könyvtár csütörtökön közölte, hogy a Nagy-Britanniában nyomtatott könyvekkel való érintkezés valószínűleg kevéssé veszélyes, de további vizsgálatok szükségesek, írta a The Guardian.

Arsenic in libraries
A Düsseldorfi Egyetemi és Állami Könyvtár munkatársa mintát vesz egy könyvből, amely arzénnal szennyezett lehet (Fotó: DPA/AFP /Federico Gambarini)

Karanténba helyeztük az érintett műveket, és egy külső laboratórium fogja felmérni, mennyi arzén lehet az egyes kötetekben

– közölték.

A párizsi intézmény azt követően azonosította a méreggel szennyezett köteteket, hogy amerikai kutatók felfedezték, a viktoriánus korszakban a kiadók a vegyi anyagot a könyvkötések színezésére használták. Az arzéntartalmú zöld pigmenteket párizsi zöldnek, smaragdzöldnek vagy Scheele-zöldnek nevezték egy német származású vegyész után.

A Delaware Egyetem kutatói, akik 2019 óta könyvborítók százait tesztelték nehézfémekre, a Poison Book Project részeként összeállították a potenciálisan veszélyes kötetek listáját.

Maryse Conde francia újságíró, irodalomprofesszor és írónő portréja látható a párizsi Francia Nemzeti Könyvtárban (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

Ezután a francia könyvtár úgy találta, hogy több mint 16 millió kötetet tartalmazó gyűjteményében négy könyv is szerepel a listán. Köztük van Edward Hayes Írország balladáinak két kötete, amely 1855-ben jelent meg, Henry Stanley kétnyelvű antológiája 1856-ból, valamint a Királyi Kertészeti Társaság 1862–63-as könyve.

A Francia Nemzeti Könyvtár közölte, hogy a Poison Book Project a listán kívül más zöld borítású könyveket is megvizsgál. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztet, hogy a szervetlen arzén bőrelváltozásokhoz és bőrrákhoz is vezethet, de nem tesz említést az azt tartalmazó tárgyakkal való érintkezésről.

A Poison Book Project szerint azonban az arzénfűzős zöld kötések egészségügyi kockázatot jelentenek a könyvtárosok, könyvkereskedők, gyűjtők és kutatók számára, ezért azokat óvatosan kell kezelni és tárolni.

Borítókép: A Düsseldorfi Egyetem és Állami Könyvtár munkatársa egy szállítóládába helyez egy könyvet, amely arzénnal szennyezett lehet (Fotó: DPA/AFP/Federico Gambarini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.