A világ számos pontján arzénes az ivóvíz

Éghajlati, környezeti és geológiai adatokat kombinálva globális térkép készült arról, hogy a felszín alatti vizek arzénkoncentrációja hol haladhatja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által biztonságosnak tartott tíz mikrogramm/literes határértéket. A Science-­ben megjelent közlemény szerint világszerte kétszázhúszmillió ember egészségét fenyegeti arzénnel szennyezett ivóvíz.

2020. 05. 28. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számos talajban és kőzetben megtalálható arzén különféle kémiai folyamatok hatására kioldódhat, a talajvízbe kerülve súlyos egészségügyi hatásokat okozhat. A hosszú távú kitettség bőrkárosodáshoz és rákhoz vezethet. Az arzén egészségkárosító hatásáról régóta tud az ember. A legismertebb arzénmérgezés Napóleon nevéhez fűződik. A francia tábornok halálát hol gyomordaganattal, hol veseelégtelenséggel magyarázzák, sokak azonban arra esküsznek, hogy a császárt angol ügynökök arzénnal mérgezték meg.

Az arzénnal kapcsolatban azt sem szabad elfelejteni, hogy gyógyszerként is alkalmazták. A német Paul Ehrlich – 1908-ban orvosi Nobel-díjat kapott – jött rá arra, hogy az egyik arzéntartalmú festék elpusztítja a baktériumot. 1910-ben vezették be az általa felfedezett első szintetikus gyógyszernek is tekintett szert, a Salvarsant. (A szakma szerint ez az első ismert antibiotikum.)

A kutatók korábban számos olyan helyszínt találtak, ahol magas volt a talajvíz arzéntartalma – ilyen Banglades, Argentína és Vietnam több régiója –, de a világ zöméről nincsenek információk.

A svájci környezettudós, Joel Podgorski és a szintén svájci hidrológus, Michael Berg tucatnyi környezeti tényezőn alapuló globális kockázati térképet készített: a hőmérséklettől, a csapadéktól, a talajok korától a pH-ig mindent elemeztek. Nyolcvan korábbi tanulmány megállapításait is beépítve számítógépes szimulációval kiszámolták, hogy egy adott területen milyen eséllyel lehet arzénos a talajvíz. A kevéssé feltárt régiók közül Kazahsztánt és Mongóliát, a Szahara körüli országokat, valamint az Északi-sarkon túli területeket találták magas kockázatúnak.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban több mint egymillió vidéki lakos élhet arzénnal szennyezett területen. Hazánkban a víz arzéntartalma elsősorban a Dél-Alföldön haladja meg a 10 μg/literes európai küszöbértéket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint amíg 2013-ban a magyarországi vízszolgáltatás 84 százaléka minősült megfelelőnek az arzéntartalom szempontjából, 2017-ben már a 95 százaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.