időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Korrupciógyanú a romániai NATO-bázison

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.09.30. 21:00
Korrupciógyanú a romániai NATO-bázison

Az elsősorban amerikai katonák által használt konstancai NATO-bázison is vizsgálódott a román korrupcióellenes ügyészség (DNA). A romániai hatóság ügyészei washingtoni igazságügyi szakértőkkel együtt léptek fel egy feltételezett korrupciós ügyben, s egyszerre huszonhat helyszínen végeztek házkutatást. A DNA egyelőre nem közölt részleteket az üggyel kapcsolatban. 

Bukaresti sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok ramsteini támaszpontjáról érkezett Romániába egy nyomozócsoport, amely a Mihail Kogalniceanu bázison amerikai katonák által elkövetett állítólagos hivatali visszaélések, illetve hamisítások ügyében vizsgálódik román kollégáival közösen. 

A Stiripesurse portál úgy tudja, a DNA nyomozói US Army logóval ellátott hamis bélyegzőket találtak, de ezek nem a katonai bázison, hanem magánszemélyek lakásán kerültek elő. A bélyegzőkkel állítólag jogi következményekkel járó dokumentumokat, szerződéseket hitelesítettek.

Egy tavalyi nyomozás során az derült ki, hogy román tolvajok több millió dollár értékű üzemanyagot loptak ki a Konstanca melletti katonai támaszpontról. A csoport tagjai 2017 óta rendszeresen megcsapolták a támaszpont gázolajkészletét. A román szervezettbűnözés- és terrorellenes ügyosztály akkori közlése szerint a tolvajok forrásként a támaszponton használt generátorokat használták. Az amerikaiaknak az tűnt fel, hogy a generátorok nem bírják megfelelő ideig a terhelést a feltöltések után. A tolvajoknak emellett azokon a helyszíneken is sikerült megcsapolniuk a készleteket, ahol az amerikai katonák román társaikkal együtt hadgyakorlatokat tartottak. Az ügyben hét gyanúsított ellen indult büntetőeljárás minősített lopás miatt. 

Az Egyesült Államok hadereje 1999 óta használja a Mihail Kogalniceanu támaszpontot, tavaly a bukaresti kormány 2,15 milliárd lejes közbeszerzési eljárást írt ki a bázis felújítására, amely során új kifutó- és gördülőpályát, rádiónavigációs rendszert és repülőszimulátornak otthont adó épületet is építenek. 

A felújítás után a támaszpont a térség egyik legnagyobb NATO-bázisa lesz, ahol akár tízezer katona is állomásozhat.

Borítókép: Katonák a romániai Konstancában 2022-ben (Fotó: Getty Images/Andreea Campeanu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.