Korrupciógyanú a romániai NATO-bázison

Amerikai katonák állítólagos visszaéléseit és hamisításait vizsgálja a román hatóság.

Romanian Defence Forces Join In Combative Training On Black Sea
NATO Románia
CONSTANTA, ROMANIA - JUNE 22: Romanian soldiers take part in the military excercise "Shield Protector 22" on board of King Ferdinand frigate in the Black Sea on June 22, 2022 in Constanta, Romania. Romania's armed forces organised a complex three-day training and combat operation, 'Shield Protector 22', on the Black Sea to increase the interoperability of its forces on sea, air and ground. (Photo by Andreea Campeanu/Getty Images) Fotó: Getty Images/Andreea Campeanu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsősorban amerikai katonák által használt konstancai NATO-bázison is vizsgálódott a román korrupcióellenes ügyészség (DNA). A romániai hatóság ügyészei washingtoni igazságügyi szakértőkkel együtt léptek fel egy feltételezett korrupciós ügyben, s egyszerre huszonhat helyszínen végeztek házkutatást. A DNA egyelőre nem közölt részleteket az üggyel kapcsolatban. 

Bukaresti sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok ramsteini támaszpontjáról érkezett Romániába egy nyomozócsoport, amely a Mihail Kogalniceanu bázison amerikai katonák által elkövetett állítólagos hivatali visszaélések, illetve hamisítások ügyében vizsgálódik román kollégáival közösen. 

A Stiripesurse portál úgy tudja, a DNA nyomozói US Army logóval ellátott hamis bélyegzőket találtak, de ezek nem a katonai bázison, hanem magánszemélyek lakásán kerültek elő. A bélyegzőkkel állítólag jogi következményekkel járó dokumentumokat, szerződéseket hitelesítettek.

Egy tavalyi nyomozás során az derült ki, hogy román tolvajok több millió dollár értékű üzemanyagot loptak ki a Konstanca melletti katonai támaszpontról. A csoport tagjai 2017 óta rendszeresen megcsapolták a támaszpont gázolajkészletét. A román szervezettbűnözés- és terrorellenes ügyosztály akkori közlése szerint a tolvajok forrásként a támaszponton használt generátorokat használták. Az amerikaiaknak az tűnt fel, hogy a generátorok nem bírják megfelelő ideig a terhelést a feltöltések után. A tolvajoknak emellett azokon a helyszíneken is sikerült megcsapolniuk a készleteket, ahol az amerikai katonák román társaikkal együtt hadgyakorlatokat tartottak. Az ügyben hét gyanúsított ellen indult büntetőeljárás minősített lopás miatt. 

Az Egyesült Államok hadereje 1999 óta használja a Mihail Kogalniceanu támaszpontot, tavaly a bukaresti kormány 2,15 milliárd lejes közbeszerzési eljárást írt ki a bázis felújítására, amely során új kifutó- és gördülőpályát, rádiónavigációs rendszert és repülőszimulátornak otthont adó épületet is építenek. 

A felújítás után a támaszpont a térség egyik legnagyobb NATO-bázisa lesz, ahol akár tízezer katona is állomásozhat.

Borítókép: Katonák a romániai Konstancában 2022-ben (Fotó: Getty Images/Andreea Campeanu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.