időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Lemondott Priti Patel brit belügyminiszter

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.06. 09:00 2022.09.06. 09:06
Lemondott Priti Patel brit belügyminiszter

Patel nem sokkal azután jelentette be döntését, hogy ismertették a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának eredményét, és kiderült, hogy a távozó Boris Johnson miniszterelnököt Liz Truss eddigi külügyminiszter követi a pártvezetői és a kormányfői tisztségben. A Johnsonhoz írt, hétfő este nyilvánosságra hozott, hosszú, két teljes oldalt megtöltő levelében Priti Patel nem említett konkrét indokokat távozására. Egyértelműen értésre adta ugyanakkor, hogy változatlanul és maradéktalanul Boris Johnson támogatójának vallja magát: a levélben Patel hosszasan és a legnagyobb elismerés hangján szól arról a munkáról, amelyet a brit kormány a távozó miniszterelnök vezetése alatt végzett. 

Priti Patelről – akit Boris Johnson nevezett ki a belügyminiszteri tisztségre 2019-ben – korábban is lehetett tudni, hogy Johnson támogatója. 

Ő volt szinte az egyetlen a brit kormány legmagasabb rangú tagjai közül, aki nem indult a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a kormányfői posztért, amikor Johnson a sorozatos belpolitikai botrányok nyomán, a konzervatív frakció nyomására július 7-én bejelentette lemondását.

Egybehangzó hétfői brit médiaértesülések szerint a Konzervatív Párton belül konszenzusossá vált az vélemény, hogy Liz Truss egyébként sem kérte volna fel Priti Patelt a belügyminiszteri tisztség további betöltésére a következő kormányban.

Priti Patel személyében radikálisan EU-szkeptikus politikus távozik a brit kormányból. Patel nevéhez fűződik a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni új bevándorlási törvény, amely felszámolta az európai uniós állampolgárok megkötések nélküli nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának lehetőségét. 

Johnsonhoz írt hétfői levelében Patel jelezte, hogy nem távozik a politikából, a londoni alsóház hátsó padsoraiba visszavonulva képviseli tovább délkelet-angliai választókörzetét.

Liz Truss várhatóan kedden alakítja meg kormányát, miután formálisan átveszi miniszterelnöki megbízatását II. Erzsébet királynőtől.

 

Borítókép: Priti Patel brit belügyminiszter (jobbra) és Ben Wallace védelmi miniszter a Downing Streeten egy kormányülés után 2022. július 19-én (Fotó: Rasid Necati Aslim/Anadolu Agency via AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.