időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Moszkva szerint állami terrortámadás történhetett a gázvezetékek ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.29. 18:45
Moszkva szerint állami terrortámadás történhetett a gázvezetékek ellen

Felvetette az állami szintű terrorcselekmény lehetőségét csütörtökön az Északi Áramlat 1 és  2 gázvezetéket megrongáló rendkívüli eseményekkel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hangsúlyozva, hogy a történtek kivizsgálása nemzetközi együttműködést igényel.

Peszkov újságíróknak nyilatkozva „példátlan jellegű” eseményeknek nevezte az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezetékeken történt incidenseket.

– Nyilvánvaló, hogy itt több ország együttműködésére lesz szükség. Olyan körülmények között, amikor a kommunikáció akut hiánya tapasztalható, és sok ország nem hajlandó velünk együttműködni ilyen érzékeny területeken, sok kérdés merül fel. Ez rendkívül veszélyes helyzet, amely sürgős vizsgálatot igényel 

– mondta a szóvivő.

Majd hozzátette: – Ez egy incidens. Egyelőre nem tudunk egyértelműbb minősítést adni. Természetesen nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy egy ilyen terrorcselekményre valamilyen állam részvétele nélkül kerülhetett volna sor – kommentálta Peszkov a pusztítás mértékére utalva.

Lehetetlennek nevezte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vajon Oroszország és az Egyesült Államok együttműködhet-e a történtek kivizsgálásában, mivel – mint mondta – a két ország biztonsági szervei között nincs semmilyen érdemi kapcsolat és együttműködés.

Nem tudott felelni arra sem, hogy technikailag újraindítható lesz-e valaha a korábban működő Északi Áramlat 1.

A CNN amerikai hírtelevíziónak azon értesüléseit kommentálva, amelyek szerint orosznak tűnő hadihajókat láttak a térségben, Peszkov emlékeztetett rá, hogy a Balti-tengerről van szó, és a NATO-tagországoknak azon a vidéken sokkal több repülő, úszó és egyéb haditengerészeti eszköze észlelhető, ezért – mint mondta – „ezek teljesen ostoba, mondjuk úgy, hogy elfogult hírek”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén szintén arról beszélt, hogy a régió egyszerűen „tele van” a NATO katonai infrastruktúrájával, és emlékeztetett rá, hogy a szövetség júliusban a dán Bornholm sziget közelében mélytengeri gyakorlatot tartott. Egy reggeli interjúban a szóvivő arról beszélt, hogy Északi Áramlat vezetékei Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetében rongálódtak meg, amelyet teljes mértékben az amerikai hírszerző szolgálatok ellenőriznek.

Zaharova a sajtótájékoztatón az Egyesült Államokat a gázvezeték-leállítás haszonélvezőjének nevezte. Rámutatott, hogy a kialakult helyzetben előnyös lehetőséget nyitott az amerikaiak számára, hogy megnöveljék az Európai Unióba irányuló cseppfolyósítottgáz-szállításaikat. Úgy vélekedett, hogy a kialakult állapotok az európai országok számára hátrányosak.

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.