időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Több mint 1500 ukrán hírszerző adatait tették közzé orosz hekkerek

Magyar Nemzet
2022.09.26. 10:39 2022.09.26. 14:53
Több mint 1500 ukrán hírszerző adatait tették közzé orosz hekkerek

Az ukrán Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) több mint 1500 alkalmazottjáról tett közzé információkat a RaHDIt nevű orosz hekkercsoport – számolt be róla a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség, amelynek egy bűnüldöző szerveknél dolgozó forrás erősítette meg az információt. 

A hekkerek weboldalán közzétett adatokból kiderült, hogy olyan hírszerző tisztekről van szó, akik mintegy húsz ország nagykövetségének fedőszervezetében dolgoznak.

Az orosz sajtóban megjelent információk szerint ezek közé az országok közé tartoznak az Ukrajnát aktívan támogató államok, mint például az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Németország és Lengyelország, illetve a visszafogottabb álláspontot képviselő államok, köztük Magyarország, Görögország, Irak, Azerbajdzsán, Argentína és Tádzsikisztán. A RaHDIt ezenkívül nyilvánosságra hozta az ENSZ, az Európai Unió és a NATO misszióiban dolgozó ukrán hírszerző tisztek adatait, valamint az SZVR több mint negyven egységének helyét, beleértve egy titkos oktatási intézményt.

A hekkerek elmondása szerint hozzáférést szereztek az ukrán külügyminisztérium és az SZVR munkatársainak adatbázisához, összevetették őket, és találtak egyezéseket.

A RaHDIt csoport már korábban is kiszivárogtatott információkat az ukrán különleges szolgálatok alkalmazottairól. Júniusban a hekkerek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétszáz alkalmazottjának adatait tették közzé, július elején pedig az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának több ezer munkavállalójáét. Az ukrajnai háború kezdetén továbbá a csoport egyszerre mind a 755 ukrán kormányzati weboldalt feltörte. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: 123rf)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.