Újabb összecsapások voltak az örmény–azeri határon

Baku és Jereván egymást vádolja a helyzet eszkalációjával, az ENSZ BT konzultációt tart.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 14. 10:43
null
Relatives of servicemen, who were wounded in night border clashes between Armenia and Azerbaijan, gather outside a military hospital in Yerevan on September 13, 2022. (Photo by Karen MINASYAN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az örmény védelmi minisztérium közleménye szerint szerdán újabb összecsapások voltak az örmény–azeri határon, egy nappal azt követően, hogy csaknem száz katona vesztette életét a Hegyi-Karabah térségében kirobbant harcokban. Az örmény védelmi tárca tájékoztatása szerint az azeri hadsereg tüzérséget, aknavetőt és kézifegyvereket használt a szerda reggeli támadásban. Mint írták: a határon továbbra is feszült a helyzet, és megismételték, hogy Azerbajdzsán indított támadást Örményország szuverén területe ellen.

A keddi harcokban a jelentések szerint 49 örmény és 50 azeri katona vesztette életét.

Baku Jerevánt tette felelőssé a feszültségért. Az orosz külügyminisztérium kedden arra szólította fel a szemben álló két felet, hogy tartózkodjanak a további eszkalációtól, és tanúsítsanak önmérsékletet. António Guterres ENSZ-főtitkár ugyancsak sürgette a feleket, hogy tegyenek azonnali lépéseket a feszültség enyhítésére, párbeszéd útján oldják meg a felmerült problémákat, és tartsák be a korábbi megállapodásokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdára zárt körű konzultációt tűzött ki a kiújult harcokról.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek az összetűzések.

 

Borítókép: Az összecsapásokban megsérült örmény katonák hozzátartozói egy jereváni kórház előtt. (Fotó: AFP/Karen Minasyan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.