időjárás 1°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Ukrajna gyorsított eljárásban kéri a NATO-tagságot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.30. 18:32 2022.09.30. 19:18
Ukrajna gyorsított eljárásban kéri a NATO-tagságot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz.

Erről az ukrán államfő a hivatalos honlapján és a közösségi oldalain tájékoztatta a közvéleményt.

De facto már végigjártuk a NATO-ba vezető utat. De facto már bizonyítottuk, hogy kompatibilisek vagyunk az észak-atlanti szövetség szabványaival. Bízunk egymásban, segítjük egymást és védjük egymást

– fogalmazott Zelenszkij.

Hozzátette, hogy Ukrajna pénteken benyújtja kérelmét, amivel de jure, azaz jogi értelemben is megpályázza a NATO-tagságot, és kéri a gyorsított eljárás alkalmazását.

Mindemellett az ukrán elnök szerint a péntek reggel Zaporizzsja városra kilőtt 16 orosz rakétacsapás bosszú a civileken, amiért az ukrán hadsereg sikereket ért el a harctéren. A reggeli rakétacsapásban az eddigi információk szerint 25 civil vesztette életét és ötvenen megsebesültek, köztük több gyermek.

Így csak terroristák viselkednek, akiknek nem lehet helyük a civilizált világban

– fogalmazott Zelenszkij a Telegramon közzétett üzenetében.

Az Ukrajinszka Pravda beszámolt arról, hogy több forrás szerint az ukrán csapatok visszafoglalták Donyeck megyében Jampil városát, amely a kulcsfontosságú Liman település mellett fekszik. Denisz Pusilin, a donyecki Moszkva-barát szakadárok vezetője is megerősítette, hogy a szakadár fegyveresek elvesztették ellenőrzésüket Jampil fölött. – Jampil és Drobiseve már nincs teljes mértékben a szakadárok ellenőrzése alatt – fogalmazott Pusilin.

Szerhij Cservatij, az ukrán keleti erők szóvivője az ukrán televízióknak adott kommentárjában azt mondta, hogy a Limannál tartózkodó orosz csapatok bekerítése már a befejezés szakaszában van.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Twitteren tájékoztatott arról, hogy telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, akivel megvitatta a frontról érkező híreket, a ramsteini együttműködést, valamint Ukrajna védelmi képességei megerősítésének lehetőségeit.

Reznyikov kiemelte, hogy hamarosan jó híreket jelentenek be, de részletekbe nem bocsátkozott.

Az ukrán védelmi miniszter szerint Lloyd Austin megerősítette, hogy az Egyesült Államok sem ismeri el legitimnek a megszállt ukrán területeken az Oroszországhoz való csatlakozásról rendezett népszavazásokat.

Az ukrán vezérkar a pénteki jelentésében azt írta, hogy értesüléseik szerint a Herszon megyei Tokarivka településen az orosz megszállók kilakoltatással és a megszállt területekről való kitoloncolással fenyegetik a helyi lakosokat, ha október 1-jéig nem veszik át az orosz útlevelet. Herszonban a megszállók több kollégium lakóit kilakoltatták az erősítésként érkező orosz katonák lakhatásának biztosítása érdekében. A Donyeck megyében megszállt Mariupolban elbocsátással fenyegetik a tanárokat, ha nem hajlandók ukrán útlevelüket oroszra cserélni.

A vezérkar adatai szerint az elmúlt napban az orosz hadsereg mintegy ötszáz katonát, nyolc drónt, két repülőgépet és egy helikoptert veszített. Az ukrán katonai vezetés összesítése szerint már több mint 59 ezer orosz katona halt meg Ukrajnában.

 

Borítókép: Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülése Kijevben 2022. szeptember 30-án. Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz. (Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.