időjárás 2°C Balázs 2023. február 3.
logo

Washington további 675 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.08. 12:59 2022.09.08. 13:46
Washington további 675 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának

– Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az illegális, imperialista és igazolhatatlan orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön a németországi Ramstein légitámaszponton. 

A miniszter az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport ülését megnyitó beszédében kiemelte, hogy a washingtoni vezetés 6,3 milliárd dollár értékű támogatásról döntött a legutóbbi, júliusi tanácskozás óta.

A Joe Biden elnök által szerdán engedélyezett újabb támogatási csomaggal a többi között tarackokkal, tüzérségi lőszerrel, harcjárművekkel és páncéltörő rakétarendszerekkel segítik a védekezést 

– derült ki a védelmi miniszter beszédéből.

Lloyd Austin kiemelte, hogy Kijev támogatóinak meg kell erősíteniük a hosszú távú segítség iránti elkötelezettségüket, mert nehéz út áll az országukat bátran védelmező ukránok előtt. Ugyanakkor arról is szólt, hogy a védekezés sikeres, és változóban van a háború jellege. Kifejtette: 

a csoport megalakulása óta Ukrajna önvédelmi képessége jelentősen erősödött, ezt mutatja egyebek mellett, hogy közreműködésével az ukrán hadsereg 26 nagy hatótávolságú rakétavető rendszerhez jutott.

Mint mondta, az Egyesült Királyságtól a felszerelés Ukrajnába juttatásához is nélkülözhetetlen segítséget nyújtó Lengyelországon át Észak-Macedóniáig számos ország segíti Ukrajnát, és ezt a támogatást összehangoltan, együttműködve biztosítják.

A csoportot áprilisban alakították meg, első miniszteri szintű tanácskozását ugyancsak a Ramstein amerikai támaszponton tartották. Az informális konzultációs fórumként működő együttműködéshez ötvennél is több ország csatlakozott. A munkát az Egyesült Államok hangolja össze.

Az amerikai védelmi minisztérium egy magas beosztású tisztségviselője a csütörtöki tanácskozással kapcsolatban közölte: az együttműködéshez csatlakozó országok nemcsak arról egyeztetnek, hogy miként lehet erősíteni Ukrajna védelmi képességeit, hanem arról is, hogy miként lehet elérni azt, hogy az ukrán fegyveres erők átvegyék a kezdeményezést és visszaverjék a támadókat.

Borítókép: a 2022. szeptember 3-i képen orosz állásokat lőnek ukrán tüzérek a frontvonalon, a kelet-ukrajnai donyecki régióban (Fotó: MTI/AP/Konsztanin Liberov)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.