időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A szuverenista politikát támogatnák Romániában

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.10.04. 13:25 2022.10.04. 14:47
A szuverenista politikát támogatnák Romániában

A romániaiak többsége szerint Bukarestnek inkább szuverenista politikát kellene folytatnia. A román Avangarde intézet frissen közölt felmérése szerint a megkérdezettek hatvanegy százaléka támogatná ezt a fajta irányvonalat a globalista politikával szemben. Utóbbi támogatottsága mindössze tizenhat százalékos. A válaszadók relatív többsége (huszonnyolc százalékuk) inkább Donald Trumpra voksolna Joe Bidennel szemben (huszonkét százalék), ha nekik kellene választaniuk a volt, illetve a jelenlegi amerikai elnök közül.

Romániában nem először jelzik a közvélemény-kutatások a szuverenista politika népszerűségét.

Az elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az igény ellenére jelenleg nincsenek hiteles politikai képviselői ennek a politikai irányvonalnak.

Az üzeneteiben szuverenista jelszavakkal is élő, ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikusai elsősorban botrányaikkal, szélsőséges, magyarellenes nyilatkozataikkal hívják fel magukra a figyelmet.

Bár az AUR támogatottsága tizenöt százalék körül van, az egykori fociultra George Simion vezette formáció által szervezett hétvégi kormányellenes tüntetés látványos kudarcba fulladt. Alig négyezren jelentek meg a több százezresre tervezett demonstráción, ráadásul az AUR-ból korábban kilépett Diana Sosoaca hívei egy adott pillanatban tettlegességig fajuló konfliktusba keveredtek Simion támogatóival.

Pászkán Zsolt politikai elemző egy korábbi interjújában a „hulladékszórakoztatást”, a „balkáni, populáris népzene, a manele féle politizálást” tartotta az AUR fő műfajának. Mint mondta, a rendszerellenesség csupán álca. Szerinte a párt felemelkedése azon választóknak köszönhető, akik körében erre a stílusra van igény.

Bogdan Duca politikai elemző blogjában arról írt, hogy egy „intellektuálisan korlátolt, a lelátóról érkező szerencsétlen útonálló” nem képez alternatívát a jelenlegi hatalomnak.

Szerinte Liviu Dragnea, a szociáldemokraták volt vezetője is alkalmatlan erre, akárcsak Aurelian Pavelescu, a jelenleg parlamenten kívüli, egykor kormányzó Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) elnöke. – A PNTCD egy halott párt, amelyet még Orbán Viktor sem tud feltámasztani – tette hozzá Duca.

 

Borítókép: George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője. (Forrás: EPA/Robert Ghement)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.