A szuverenista politikát támogatnák Romániában

Ha igény van is erre, elemzők szerint jelenleg nincsenek hiteles politikai képviselői ennek az irányvonalnak.

Anti government protest in Bucharest
epa10220006 Romanian politician George Simion (C), the leader of the right-wing party 'Alliance for the Unity of Romanians' (AUR), gives a TV interview while marching with fellow protesters towards the government headquarters in Bucharest, Romania, 02 October 2022. Protesters form all over the country, coordinated by the far-right opposition alliance AUR, gathered in Romania's capital to demand an energy prices regulation, to call for the resignation of the government and early elections. EPA/ROBERT GHEMENT Fotó: ROBERT GHEMENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A romániaiak többsége szerint Bukarestnek inkább szuverenista politikát kellene folytatnia. A román Avangarde intézet frissen közölt felmérése szerint a megkérdezettek hatvanegy százaléka támogatná ezt a fajta irányvonalat a globalista politikával szemben. Utóbbi támogatottsága mindössze tizenhat százalékos. A válaszadók relatív többsége (huszonnyolc százalékuk) inkább Donald Trumpra voksolna Joe Bidennel szemben (huszonkét százalék), ha nekik kellene választaniuk a volt, illetve a jelenlegi amerikai elnök közül.

Romániában nem először jelzik a közvélemény-kutatások a szuverenista politika népszerűségét.

Az elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az igény ellenére jelenleg nincsenek hiteles politikai képviselői ennek a politikai irányvonalnak.

Az üzeneteiben szuverenista jelszavakkal is élő, ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikusai elsősorban botrányaikkal, szélsőséges, magyarellenes nyilatkozataikkal hívják fel magukra a figyelmet.

Bár az AUR támogatottsága tizenöt százalék körül van, az egykori fociultra George Simion vezette formáció által szervezett hétvégi kormányellenes tüntetés látványos kudarcba fulladt. Alig négyezren jelentek meg a több százezresre tervezett demonstráción, ráadásul az AUR-ból korábban kilépett Diana Sosoaca hívei egy adott pillanatban tettlegességig fajuló konfliktusba keveredtek Simion támogatóival.

Pászkán Zsolt politikai elemző egy korábbi interjújában a „hulladékszórakoztatást”, a „balkáni, populáris népzene, a manele féle politizálást” tartotta az AUR fő műfajának. Mint mondta, a rendszerellenesség csupán álca. Szerinte a párt felemelkedése azon választóknak köszönhető, akik körében erre a stílusra van igény.

Bogdan Duca politikai elemző blogjában arról írt, hogy egy „intellektuálisan korlátolt, a lelátóról érkező szerencsétlen útonálló” nem képez alternatívát a jelenlegi hatalomnak.

Szerinte Liviu Dragnea, a szociáldemokraták volt vezetője is alkalmatlan erre, akárcsak Aurelian Pavelescu, a jelenleg parlamenten kívüli, egykor kormányzó Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) elnöke. – A PNTCD egy halott párt, amelyet még Orbán Viktor sem tud feltámasztani – tette hozzá Duca.

 

Borítókép: George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetője. (Forrás: EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.