Alkotmányos reformok Srí Lankán

A gazdasági szabadesésben lévő ország a politikai vezetés megújításával próbálkozik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 22. 8:57
null
SRI LANKA-POLITICS-ECONOMY-UNREST Fotó: ARUN SANKAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Srí Lankán csökkentették az elnök hatásköreit és megerősítették a parlamentet.

Nagyobb hatásköröket kapott a törvényhozás, mint az elnök Srí Lankán egy alkotmánymódosítás értelmében, amelyet elsöprő többséggel fogadott el pénteken a colombói parlament. Az alkotmánymódosítást a 225 fős törvényhozásban 174 igen és mindössze egy nem szavazattal fogadták el, negyvenkilenc képviselő távolmaradt.

A parlamentnek mostantól nagyobb hatásköre lesz az igazságszolgáltatási, a központi banki és a kulcsfontosságú kormánytisztségekre történő kinevezésekben, míg korábban ezeket a tisztségeket kizárólag az elnök által kiválasztott személyek töltötték be.

Az alkotmánymódosítást azután fogadták el, hogy az országot nagyszabású tüntetések rázták meg: a demonstrálók egyebek mellett az elnöki jogkörök korlátozását követelték. Az áprilisban kezdődött tüntetések elsősorban a befolyásos Radzsapaksza család ellen irányultak, amelyet hatalommal való visszaéléssel vádoltak.

A tüntetők elégedetlenek voltak azzal is, ahogyan a kormány a válságot kezelte, aminek következtében súlyos gyógyszer-, élelmiszer- és üzemanyaghiány alakult ki. A Srí Lanka-iak hónapok óta hiánnyal küzdöttek, miközben élesen emelkedtek az élelmiszerárak.

Gotabaja Radzsapaksza elnök, akit 2019-ben „a jólét és a felvirágzás” ígéretével választottak meg, július 13-án elmenekült a szigetországból, miután a többhónapos nélkülözések miatt elkeseredett tüntetők tízezrei rohamozták meg a hivatalos rezidenciáját. Utódja, Ranil Ranil Vikremeszinghe korábbi miniszterelnök a túlburjánzó elnöki jogkörök megnyirbálását ígérte hivatalba lépésekor.

Az ellenzék támogatta az alkotmánymódosítást annak ellenére, hogy szerinte a jogszabálymódosítás nem ment elég messze, az elnöki tisztséget ceremoniális jellegűre kellett volna csökkenteni.

A módosított alkotmány értelmében kettős állampolgárok nem lehetnek parlamenti képviselők. Ez a módosítás a megbuktatott elnök fivére, az amerikai állampolgárságú Bazil Radzsapaksza volt pénzügyminiszter ellen irányul, aki szemlátomást az elnöki tisztség megszerzésére törekszik annak ellenére, hogy a lakosság elégedetlen a gazdasági válság kezelésében játszott szerepével.

Gotabaja Radzsapaksza szeptemberben tért vissza Colombóba, ahol a hadsereg védelme alatt él. Egyre többen követelik az őrizetbe vételét, hogy felelősségre vonják a korrupciós vádak miatt.
 

Borítókép: A miniszterelnöki rezidencia területére beszabadult tüntetők a Srí Lanka-i Colombóban 2022. július 13-án. (Fotó: AFP/Arun Sankar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.