időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Dél-Korea repülőket küldött az észak-koreai határra

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.06. 13:53
Dél-Korea repülőket küldött az észak-koreai határra

Mintegy harminc vadászrepülőgépet küldött a dél-koreai légierő a két Koreát elválasztó határhoz csütörtökön, miután Szöul több észak-koreai katonai repülőgépet észlelt a térségben. A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága azt közölte, összesen 12 észak-koreai katonai repülőgép – négy bombázó és nyolc harci repülőgép – repült be a határsávba, ahol gyaníthatóan lőgyakorlatot tartottak.

Az incidenst néhány órával azt követően jelentették, hogy Észak-Korea – két nappal legutóbbi kísérlete után – két újabb rakétát indított reggel a Japán-tenger irányába. A vezérkari főnökök egyesített bizottsága megállapította, hogy a rakétákat Phenjan térségéből bocsátották fel, hozzátéve, hogy vélhetően ballisztikus rakétákról van szó.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek közül néhány nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas.

Phenjan kedden is indított egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát. Ilyen eset utoljára öt évvel ezelőtt, 2017-ben történt.

Észak-Korea idén már mintegy negyven rakétakísérletet hajtott végre.

A műveletek miatt Szöul, Tokió és Washington a közelmúltban fokozta a közös hadgyakorlatokat, és szeptember 30-án öt év óta először tartottak háromoldalú tengeralattjáró-elhárító gyakorlatot a Koreai-félszigetnél.

 

Borítókép: a dél-koreai elnöki hivatal felvételén Kim Szung Han, a Koreai Nemzetbiztonsági Tanács elnöke (j) rendkívüli ülést tart Szöulban 2022. október 6-án, miután az észak-koreai vezetés újabb két rakétát indított a Japán-(Keleti)-tenger irányába a főváros, Phenjan térségéből (Fotó: MTI/EPA/dél-koreai elnöki hivatal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.