Eljárás indult egy francia rendőr ellen, aki lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló embert

Eljárás indult vasárnap egy francia rendőr ellen, aki Párizsban lelőtt egy igazoltatásnak ellenálló férfit. Ebben az évben ez a 12. hasonló jellegű eset Franciaországban.

Forrás: MTI2022. 10. 16. 20:35
null
Cannes, 2021. november 8. Rendõrök biztosítják egy késes támadás helyszínét Cannes-ban 2021. november 8-án. Gérald Darmanin francia belügyminiszter közlése szerint egy férfi késsel támadott meg egy rendõrt, aki golyóálló mellényének köszönhetõen nem sérült meg. MTI/EPA/Sebastien Nogier Fotó: Sebastien Nogier
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben nem szándékosan halált okozó szándékos erőszak gyanújával indult vizsgálat – jelezték igazságügyi források.

A tragédia péntek este történt, amikor két rendőr is használta szolgálati fegyverét a francia főváros 12. kerületében, amikor egy jármű vezetője, akit igazoltatni akartak, gázt adott. Az eldördülő három lövésből az egyik eltalálta a sofőrt, aki a helyszínen életét vesztette. Az ügyészség szerint a rendőrség azért akarta igazoltatni a gépkocsi vezetőjét, mert lejárt a jármű biztosítása.

A pénteken őrizetbe vett két rendőr közül az egyiket, aki szintén használta a fegyverét, vádemelés nélkül szabadon engedték.

A rendőrök fegyverhasználatát 2017 óta egy új törvény szabályozza. Azóta joguk van arra a gépkocsira rálőni, amelynek vezetője ellenáll az igazoltatásnak, ha másképp nem tudják megállítani a járművet, és ha megítélésük szerint a sofőr veszélyezteti mások vagy a rendőrök életét.

Korábban a rendőrök csak jogos önvédelemre használhatták a szolgálati fegyverüket.

Rendőrségi források szerint tavaly 14 240 olyan eset közül, amikor is állampolgárok megtagadták az igazoltatást, 157 alkalommal használták a rendőrök „szolgálati fegyverüket mozgó jármű ellen”.

Borítókép: Rendőrök biztosítják egy késes támadás helyszínét Cannes-ban 2021. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.