időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Erősödött az oroszbarát párt a bolgár választásokon

MTI
2022.10.03. 12:41 2022.10.03. 12:44
Erősödött az oroszbarát párt a bolgár választásokon

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt nyerte meg a vasárnapi bulgáriai parlamenti választásokat a hétfőn közzétett, kis híján végleges eredmények szerint, ezzel Bojko Boriszov háromszoros volt kormányfő negyedik ciklusra is újra a miniszterelnöki székbe kerülhet.

A voksok több mint 99 százalékos feldolgozottsága alapján a GERB a szavazatok 25,37 százalékát szerezte meg. Kiril Petkov hivatalban lévő kormányfő pártja, a Folytatjuk a Változást (PP) a második helyen végzett, a szavazatok 20,21 százalékával.

A PP vezette kormánykoalíció júniusban bizalmi szavazáson megbukott, emiatt Bulgária másfél éven belül már a negyedik alkalommal kényszerült arra, hogy előre hozott választást tartson.

 

Kiril Petkov korábban kizárta, hogy Boriszovval koalícióra lépjen.

 

Összesen hét pártnak sikerült átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt. Ezek egyike az oroszbarát Újjászületés párt, amely az előző parlamentben még a legkisebb párt volt, most viszont a negyedik helyen végzett a szavazatok több mint 10 százalékával. Az előző kormánykoalíció tagjai érzékelhetően visszaestek: a Bolgár Szocialista Párt eredménye 9,32 százalékra, a Demokratikus Bulgária nevű párté pedig 7,46 százalékra csökkent. A hivatalos végeredményeket csütörtökön teszik közzé.

 

Borítókép: Bojko Boriszov, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt vezetője, volt kormányfő leadja szavazatát az előre hozott parlamenti választásokon, Szófiában 2022. október 2-án. A balkáni országban már a negyedik parlamenti választást tartják 2021 áprilisa óta. (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.