Fejlesztési céljait ismertette a Kínai Kommunista Párt

Feladat: Kína vezető országgá váljon az oktatás, a tudomány és a technológia, a tehetség, a kultúra, a sport és az egészségügy terén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 16. 10:28
null
Peking, 2022. október 15. A Kínai Kommunista Párt másnap kezdõdõ 20. kongresszusának elõkészítõ ülése a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 15-én. MTI/AP/Hszinhua Fotó: Huang Csing-ven
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismertette 2035-ig szóló általános fejlesztési céljait a Kínai Kommunista Párt (CPC) a vasárnap megnyílt 20. pártkongresszuson. Eszerint jelentősen növelni kell a gazdaság erejét, a tudományos és technológiai képességeket, erőteljesen kell bővíteni és egy közepesen fejlett ország szintjére emelni az egy főre jutó GDP-t, valamint csatlakozni kell a leginnovatívabb országok köréhez „nagy önállósággal, a tudomány és a technológia erejével”.

A fejlesztési célok között szerepel a modernizált gazdaság kiépítése, új fejlődési minta kialakítása, új iparosítás, informatizálás és mezőgazdasági modernizáció megvalósítása, a kormányzati rendszer korszerűsítése, valamint a népi demokrácia rendszere egészének  javítása, „törvényen alapuló ország, kormány és társadalom építése”.

Ugyancsak célként jelölték meg, hogy Kína vezető országgá váljon az oktatás, a tudomány és a technológia, a tehetség, a kultúra, a sport és az egészségügy terén.

Biztosítani kell emellett, hogy az emberek jobb és boldogabb életet éljenek; új szintre kell emelni az egy főre jutó jövedelmet; a teljes népességen belül jelentősen növeli kell a közepes jövedelmű csoport arányát; egyenlő hozzáférést biztosítani az alapvető közszolgáltatásokhoz; modern életszínvonalat biztosítani vidéken, elérni a hosszú távú társadalmi stabilitást.

Az ismertetett célok között szerepel mindezek mellett a környezetbarát munka- és életfeltételek széles körű kialakítása, a csúcs elérése után a szén-dioxid-kibocsátás folyamatos csökkentése, a környezet alapvető javítása, valamint a nemzetbiztonsági rendszer és a nemzetbiztonsági képesség átfogó megerősítése, a honvédelem és a fegyveres erők korszerűsítése.

 

Borítókép: A Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusának előkészítő ülése a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 15-én (Forrás: MTI/AP/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.